Flor içerikli dört farklı restoratif materyalin diş fırçalama simülatörü sonrasında yüzey özelliklerinde meydana gelen değişiklikler ve bakteri tutulumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the changes in the surface properties and bacterial retention of four different restorative materials with fluoride after tooth brushing simulator
- Tez No: 822400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ZAHİT ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüzey pürüzlülüğü, polimikrobiyal biyofilm, S.mutans, Surface roughness, polymicrobial biofilm, S.mutans
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; tek aşamada uygulanabilen ve yüksek oranda flor salabilen dört farklı restoratif materyalin, başlangıç, polisaj sonrası ve fırçalama simülatörüne tabii tutulduktan sonra yüzey pürüzlülüklerinin ve bakteriyel tutulumunun değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamızda, kullanılan restoratif materyallere göre dört ana grup oluşturulmuştur; alkasit (CN), hibrit cam iyonomer siman (Eq), çinko içerikli yüksek viskoziteli cam iyonomer siman (CR), ve rezin modifiye cam iyonomer siman (Fj). Bu gruplar da uygulanan işlemlere göre 3 alt gruba [kontrol (K), polisaj (P) ve fırçalama (F) (n=12)] ayrılmış olup; Eq grubunda ek bir alt grup daha oluşturulmuştur [vernik (V) (n=12)]. Tüm alt gruplardan 6 mm çapında 2 mm yüksekliğinde örnekler hazırlanmış, kontrol grubuna hiçbir yüzey işlemi uygulanmamış, polisaj grubuna sadece polisaj yapılmış, fırçalama grubuna polisajdan sonra fırçalama işlemi uygulanmış ve vernik grubuna yüzey örtücü uygulandıktan sonra fırçalama işlemi uygulanmıştır. Tüm örneklerde profilometre cihazı ile yüzey pürüzlülüğü ölçülmüş olup her gruptan 2'şer örnekte AFM cihazı ile yüzey topografisi, SEM- EDX ile materyal yüzeyinin mikro görüntülemesi ve elemental içeriği değerlendirilmiştir. Her gruptan 10 örnek üzerinde, polimikrobiyal biyofilm oluşturulup, oluşan biyofilm her gruptan 2 örnekte Konfokal Taramalı Lazer Mikroskobu ile görüntülenerek değerlendirilmiş, toplam bakteri, S. mitis ve S. mutans koloni sayımları yapılmış ve elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Bulgular: Yüzey pürüzlülük değerleri en yüksek Eq-V grubunda ölçülmüştür ve bu grup ile diğer tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p0,05). En düşük pürüzlülük değerleri bütün materyallerin polisaj gruplarından elde edilmiştir. Eq-V grubu hariç, fırçalama uygulamasının tüm materyallerde pürüzlülüğü arttırdığı görülmüştür. Materyallerin yüzey pürüzlülük değerleri ile mikroorganizma sayıları arasında bir ilişki görülmemiştir (p>0,05). Toplam bakteri ve S.mitis koloni sayıları bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). En düşük S. mutans koloni sayıları CN gruplarından elde edilmiş olup, en yüksek sayılar Eq-K, Eq-P ve CR-F gruplarında görülmüştür. Sonuç: Polisaj ve fırçalama uygulamalarının tüm materyallerin yüzeyinde değişikliklere neden olduğu belirlenmiştir. Yüzey pürüzlülüğü ile bakteri kolonizasyonu arasında doğrudan bir ilişki bulunmamıştır. Özellikle, S.mutans mikroorganizmasının tutulumu açısından Cention-N materyalinin kullanımının avantajlı olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the surface roughness and bacterial adhesion of four different restorative materials that can be applied in one step and release high fluoride, at the beginning, after polishing and after brushing simulator. Method: In our study, four main groups were formed according to the restorative materials used; alkacid (CN), Hybrid glass ionomer cement (Eq), zinc-containing high viscosity glass ionomer cement (CR), and resin modified glass ionomer cement (Fj). According to the procedures applied these groups were also divided into 3 subgroups [control (K), polishing (P) and brushing (F) (n=12)]; An additional subgroup was created in the Eq group [varnish (V) (n=12)]. Samples of 6 mm diameter and 2 mm height were prepared from all subgroups, no surface treatment was applied to the control group, only polishing was applied to the polishing group, brushing was applied to the brushing group after polishing, and brushing was applied to the varnish group after the surface coating was applied. Surface roughness was measured with a profilometer device in all samples, and surface topography with AFM device, micro-imaging of the material surface and elemental content were evaluated with SEM-EDX in 2 samples from each group. Polymicrobial biofilm was formed on 10 samples from each group, the resulting biofilm in 2 samples from each group was evaluated by imaging with Confocal Scanning Laser Microscope. Total bacteria, S. mitis and S. mutans colony counts were determined and the obtained data were compared. Results: Surface roughness values were measured highest in the Eq-V group and there was a statistically significant difference between this group and all other groups (p0.05). The lowest surface roughness values were obtained from the polishing groups of all materials. It was observed that brushing application increased the roughness in all materials, except for the Eq-V group. There was no correlation between the surface roughness values of the materials and the number of microorganisms (p>0.05). There was no statistically significant relationship between the groups in terms of total bacteria and S.mitis colony numbers (p>0.05). The lowest S. mutans colony numbers were obtained from the CN groups, and the highest numbers were observed in the Eq-K, Eq-P and CR-F groups. Conclusion: It was determined that polishing and brushing applications caused changes on the surface of all materials. No direct relationship was found between surface roughness and bacterial colonization. It is seen that the use of Cention-N material may be advantageous especially in terms of the involvement of S.mutans microorganism.