Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi anabilim dalı VATS lobektomi programının analizi
Çukurova University Faculty of Medicine Department of Thoracic Surgery analysis of VATS lobectomy program
  1. Tez No: 852670
  2. Yazar: MUSTAFA ŞEKEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT GEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: VATS, CUSUM, lobektomi, VATS, CUSUM, lobectomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı VATS Lobektomi Programının Analizi Giriş ve Amaç: Akciğer ve mediastinal patolojilerinin cerrahisinde hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla, VATS (video-yardımlı torakoskopik cerrahi) gün geçtikçe daha çok kullanılmakta ve işlevi artırılmaktadır. Günümüzde ise rezeksiyonlar dahil hemen her türlü endikasyon ile videotorakoskopik ameliyatlar yapılmaktadır. Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi VATS'da da klinik deneyimler arttıkça operasyon süreleri kısalmakta ve komplikasyon oranları düşmektedir. Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi kliniğimizde 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan VATS anatomik rezeksiyon deneyimimizin irdelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 2012-2022 yılları arasında hastanemizde herhangi bir nedenle VATS anatomik rezeksiyon yapılmış olgular retrospektif olarak taranarak çalışmaya alındı. Olguların preoperatif ve postoperatif özellikleri kaydedildi. Torakotomiye dönülen veya bilgilerine kısmen ulaşılamayan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastane otomasyon sisteminden ve hasta dosyalarından kaydedilen veriler ile istatiksel analizler gerçekleştirildi Bulgular: Çalışmaya VATS anatomik rezeksiyon yapılan dahil edilme ve dışlama kriterlerine uyan 243 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 56,8±13,9 yıl; %76,1 (n=185)'inin erkek, %23,9 (n=58)'unun kadın olduğu gözlendi. Hastalara en sık uygulanan operasyonlar sırasıyla 74 (%30,5)'ünde sağ üst lobektomi, 51 (%21)'inde sol alt lobektomi, 41 (% 16,9)'inde sol üst lobektomi, 40 (% 16,5)'ında sağ alt lobektomi, 10 (%4,1)'nunda orta lobektomi, 12 (%4,9)'sinde pnömonektomi operasyonlarının uygulandığı gözlendi. Çalışmada yer alan hastaların 58 (%23,9)'inde komplikasyon geliştiği tespit edildi. En sık gözlenen komplikasyonlar sırasıyla 28 (%11,5)'inde hava kaçağı, 14 (%5,7)'ünde kanama, 8 (%3,2)'inde enfeksiyon olduğu tespit edildi. Yapılan CUSUM analizlerine göre; hastaların ameliyat süreleri ile yıllara ilişkin değişiminde kurulan modele göre yatış süresinin β katsayı değerinin-0.663±1.200, R2 değerinin 0.0019, düzeltilmiş R2 değerinin-0.0043 olduğu saptanırken, kurulan modelin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı saptandı (p>0.05). Hastaların yatış süresi ile yıllara ilişkin değişiminde kurulan modele göre yatış süresinin β katsayı değerinin-0.348±0.112, R2 değerinin 0.034, düzeltilmiş R2 değerinin 0.034 olduğu saptanırken, kurulan modelin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı saptandı (p>0.05) Tartışma ve Sonuç: 2012 ile 2022 tarihleri arasında yaptığımız VATS anatomik rezeksiyon sayıları incelendiğinde, yıllar geçtikçe olgu sayımız artmaktaydı. Son yıllarda giderek artan VATS anatomik rezeksiyon sayımız, kliniğimizin tecrübesinin VATS anatomik rezeksiyon açısından arttığını göstermekteydi. Kliniğimizde yapılan ilk 58 vakalık çalışmada CUSUM analizinde öğrenme eğrisinin anlamlı çıktığı görüldü ancak bizim yaptığımız çalışmada öğrenme eğrisinde anlamlı bir gelişim gözlemlemedik. Bunun başlıca nedenlerinin; vakaların asistan eğitimine dahil edilmesi, kliniğin asistan sayısının artması, birden fazla cerrahın çalışmaya dahil edilmesinden dolayı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çukurova University Faculty of Medicine Department of Thoracic Surgery Analysis of VATS Lobectomy Program Introduction and Purpose: In order to improve the quality of life for patients undergoing surgery for lung and mediastinal pathologies, Video-Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS) is increasingly being used and its functionality is expanding. Nowadays, videotoracoscopic surgeries are performed for almost every indication, including resections. As with all surgical procedures, as clinical experience in VATS grows, operation times decrease, and complication rates decrease. In our study, we aim to analyze our experience with VATS anatomical resections, which have been implemented at Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery since 2012. Method: Cases who underwent VATS anatomical resections for any reason in our hospital between 2012 and 2022 were retrospectively scanned and included in the study. Preoperative and postoperative characteristics of the cases were recorded. Cases that underwent thoracotomy or whose information was partially unavailable were excluded from the study. Statistical analyzes were performed with data recorded from the hospital automation system and patient files. Results: The study included 243 patients who underwent VATS anatomical resections and met the inclusion and exclusion criteria. The average age of the patients was 56.8±13.9 years. Of these, 76.1% (n=185) were male, and 23.9% (n=58) were female. The most frequently performed operations were Right upper lobectomy in 74 patients (30.5%), Left lower lobectomy in 51 (21%), left upper lobectomy in 41 (16.9%), right lower lobectomy in 40 (16.5%), middle lobectomy in 10 (%4,1), pneumonectomy in 12 (%4,9). Complications were observed in 58 patients (23.9%), with the most frequent being air leakage in 28 (11.5%), bleeding in 14 (5.7%), and infection in 8 (3.2%). CUSUM analysis showed that the established model for changes in surgery durations and years did not yield statistically significant results (p>0.05). The β coefficient value for the length of stay was -0.663±1.200, with an R2 value of 0.0019 and an adjusted R2 value of -0.0043. Similarly, the model established for changes in patients' length of stay and years did not show statistical significance (p>0.05), with a β coefficient value of -0.348±0.112, an R2 value of 0.034, and an adjusted R2 value of 0.034. Discussion and Conclusion: When we examined the number of VATS anatomical resections performed between 2012 and 2022, we observed a consistent increase in our case volume over the years. Despite the limitations imposed by the pandemic, particularly in terms of elective surgeries, the rising number of VATS anatomical resections in recent years signifies an enhancement in our clinic's expertise in this field. However, our CUSUM analysis did not reveal a significant improvement in the learning curve. We attribute this observation to factors such as the inclusion of cases in assistant training, the augmented number of assistants in the clinic.