Yeni nesil bir ekstraksiyon tekniği ile ibuprofen'in ayrılması
Separation of ibuprofen with a new generation extraction technique
- Tez No: 852681
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM NARİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DÖNAY YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İbuprofen, Derin ötektik solvent, Sıvı-sıvı mikroekstraksiyon, Biyolojik örnekler, Yüksek performanslı sıvı kromatografisi, Ibuprofen, Deep eutectic solvent, Liquid-liquid microextraction, Biological samples, High-performance liquid chromatography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada ibuprofen'in kan, idrar, farmasötik tablet, şurup ve su örneklerinden tayini hassas bir şekilde, derin ötektik solvent bazlı ultrasonik sıvı-sıvı mikroekstraksiyon (DES-UA-LLME) ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) -ultraviyole (UV) dedektör kullanılmasıyla yapıldı. Bu yöntemin en önemli avantajı, geliştirilen çok çeşitli matrikslerden etkilemeden ibuprofenin tayininde kullanılmasıdır. İbuprofen numunesi pH 3.0'da 500 µL derin ötektik solvent fazı (ChCL:Ph 1:4 molar ) ekstre edildi. Numune çözeltisinin pH'ı, derin ötektik solvent bileşenlerinin molar oranı, tetrahidrofuran hacmi ve DES'lerin hacminin ayrıntılı incelenmesiyle analitik parametrelere etkileri araştırıldı. Zenginleştirme faktörü (PF), tespit limiti (DL), gün içi ve günler arası bağıl standart sapmalar (RSD, %), DES-UA-LLME/HPLC yöntemine göre sırasıyla 30, 0,4 µg L-1 , % 1,74 ve %4,68 bulundu. Geliştirilen DES-UA-LLME yöntemi idrar, kan, farmasötik tablet, şurup ve su örneklerinde ibuprofen tayini için başarıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, accurate and sensitive determination of ibuprofen in blood, urine, pharmaceutical tablet, syrup, and water samples was accomplished with the combination use of deep eutectic solventbased ultrasound-assisted liquid–liquid microextraction (DES-UALLME) and high-performance liquid chromatography-ultraviolet visible detection system. The most important advantage of this method is that it can be used in the determination of ibuprofen without affecting the matrix environment of a wide range of samples. Ibuprofen in the sample phase was extracted to 500 µL of deep eutectic solvents phase (ChCl:Ph at 1:4 molar ratios) at pH 3.0. The influence of analytical parameters, such as pH of sample solution, the molar ratio of deep eutectic solvents components, tetrahydrofuran volume, and volume of DESs, were optimised in details. The preconcentration factor (PF), the detection limit (DL), intraday, and interday relative standard deviations (RSD, %) for the developed DES-UA-LLME/HPLC procedure were found as 30, 0.4 µg L−1, 1.74%, and 4.68%, respectively. The developed DES-UA-LLME was successfully used for the determination of ibuprofen in urine, blood, pharmaceutical tablet, syrup, and water samples