The communication dimension of art: Reflections of curatorship in Turkey
Sanatın iletişim boyutu: Türkiye'de küratörlüğün yansımaları
  1. Tez No: 852692
  2. Yazar: HANDAN ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR ÜLGER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Küratör, küratörlük, sanatçı, sanat, iletişim, sergileme, kültür endüstrisi, negatif diyalektik, aura, mekanik yeniden üretim, müze, bienal, Curator, curatorship, artist, art, communication, exhibition, cultural industry, negative dialectics, aura, mechanical reproduction, museum, biennial
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırma, iletişim alanını merkeze alarak, sanatın iletişim boyutunu ve Türkiye'de küratöryal pratiklerin yansımalarını dönemin önemli düşünsel yaklaşımlarından Frankfurt Okulu - Eleştirel Teori kapsamında Adorno'nun“negatif diyalektik”ve Benjamin'in“aura”ve“mekanik yeniden üretim”kavramları çerçevesinde incelemektedir. Bu teorik yapı üzerinde küratörlük olgusunun gelişiminin izini sanatın tarihsel yolculuğu içerisinde sürerek, günümüzde üstlendiği rolleri iletişim alanında tartışmaya açmakta, sergilediği rolün ne olması ve bunun nasıl olması gerektiğinin araştırılması ve“Küratörün sanatın halk ile buluşmasını sağlayan bir iletişim köprüsü”görevini üstlenme durumunu ne ölçüde sağladığının ortaya konulmasını amaçlamaktadır. On sekizinci yüzyılda salon sergilerinde karşımıza çıkan küratör figürünün günümüze uzanan yolculuğunda bienaller, müzeler, sanat platformları ve pek çok farklı sergileme alanında sanat, sanatçı ve toplum üçgeninde bulunduğu konumu açıklanmış, günümüz dinamiklerinde üstlendiği rolü yerine getirmek üzere sahip olması gereken çok yönlü yetkinliklerinin de açığa çıkarılması hedeflenmektedir. Modern dönemden dijital çağa uzanan sanatın evrimi, teorik çerçeve kapsamında konunun felsefi boyutuyla irdelenmiş, iletişim aracı olarak sanatın geçmişten günümüze yolculuğu ele alınırken sanatın iletişim boyutu ve sanatçı, kültürel küreselleşme ve postmodern sanat yapıtının durumu güncel sanata kadar incelenmiştir. Küratörlüğün tanımı ve tarihçesi, dünyadaki kilometre taşları ve Türkiye'deki yansımalarını araştıran tez çalışması, araştırma bulgularının senteziyle küratörün iletişim alanındaki rolünü ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This research, centered on the field of communication, aims to examine the communication dimension of art and the reflections of curatorial practices in Turkey within the framework of the significant intellectual approaches of the time, namely the Frankfurt School - Critical Theory, focusing on Adorno's“negative dialectics”and Benjamin's concepts of“aura”and“mechanical reproduction.”Tracing the development of curatorial phenomena upon this theoretical foundation within the historical journey of art, the study opens a discussion on its roles in the field of communication today. It seeks to explore the role of curating and how it should be and aims to determine to what extent it fulfills the role of being a“communication bridge enabling art to connect with the public,”all within the context of communication. The study elucidates the position of art, the artist, and society in the triangle within various exhibiting spaces such as biennials, museums, art platforms, and different exhibition venues. It aims to reveal the versatile competencies curators should possess to fulfill their role in the dynamics of the present day. The evolution of art from the modern period to the digital age is explored within a theoretical framework, examining the philosophical dimension of the subject. The definition of curating, milestones worldwide, and their reflections in Turkey are examined in this thesis, aiming to reveal the curator's role in the communication field through the synthesis of research findings.