The dynamics of growth slowdown in developed economies
Gelişmiş ülkelerde büyüme yavaşlamasının dinamikleri
  1. Tez No: 852695
  2. Yazar: İLAY KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AYKUT ATTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun dönemli ekonomik büyüme, içsel büyüme, Ar-Ge, dinamik genel denge, firma dinamikleri, Long run economic growth, endogenous growth, R&D, dynamic general equilibrium, firm dynamics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bugüne kadar ekonomik büyümenin dinamiklerini ve uzun vadeli etkilerini hem teorik hem de ampirik olarak inceleyen çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu araştırmada, ekonomik büyümenin içselleştirilmiş kaynakları inceleniyor ve gelişmiş ekonomilerin uzun vadeli büyüme oranlarında son on yılda neden kalıcı yavaşlamalar yaşandığının cevabı aranıyor. Ayrıca, bu çalışmada odak noktamız özellikle ABD ekonomisine olup, burada temel ekonomik faktörlerinin uzun vadeli seyrini simüle etmek ve tahmin etmek için karmaşık bir dinamik genel denge modeli oluşturuyoruz. Başlıca bulgularımız, ampirik verilerle tutarlı bir uyum sergiliyerek, gelişmiş ülkelerde bir büyüme yavaşlamasını işaret ediyor. Bununla beraber, bu sonuçlara göre analizimiz, ABD ekonomisinin uzun vadede bir yavaşlama yaşayacağını ve kişi başına düşen GSYİH büyüme oranının yıllık 1,5 seviyesinde yeni bir trende oturacağını öne sürüyor.
Özet (Çeviri)
Numerous studies have explored the dynamics and long-term effects of economic growth both theoretically and empirically. In this study, we examine the endogenous sources of economic growth and try to answer why the long-run growth rates of advanced economies have experienced secular slowdowns over the last decades. Additionally, we focus on the U.S. economy, for which we build a complex dynamic general equilibrium model to simulate and project the trajectory of its primary economic fundamentals over the long term. Our principal findings exhibit a consistent alignment with empirical data, indicating a growth slowdown in developed economies. Furthermore, according to these outcomes, our analysis suggests that the U.S. economy will experience a slowdown in the long run, establishing a new trend of GDP per capita growth rate of 1.5 per annum.