Mitral kapak replasmanında sternotomi, minimal invaziv (torakotomi ile) ve robotik cerrahi yaklaşımlarının kısa ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of short- and medium-term results of sternotomy, minimally invasive (thoracotomy) and robotic surgical approaches in mitral valve replacement
- Tez No: 852717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN GÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Robotik cerrahi, sternotomi, minimal invaziv cerrahi, mitral kapak replasmanı, Robotic surgery, sternotomy, minimally invasive surgery, mitral valve replacement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mitral kapak cerrahisinde minimal invaziv yöntemler tüm dünyada kullanılmaya başlamıştır. Minimal invaziv yaklaşımlar ile operasyon sonrası hastane kalış süresinin kısalması, hastaların günlük hayata erken dönebilmesi ve operasyonel kesilere ait kozmetik kaygıları azaltması hedeflenmektedir. Bu tez çalışmasında kliniğimizde rutin olarak uygulanan standart sternotomi, robotik ve torakotomi ile minimal invaziv mitral kapak replasmanının kısa ve orta dönem sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza kliniğimizde 2016-2023 yılları arasında izole mitral kapak hastalığı nedeniyle mitral kapak replasmanı yapılan 155 hasta dahil edilmiştir. Hastalar sternotomi ile mitral kapak replasmanı (s-MVR grubu, n=41), torakotomi ile minimal invaziv mitral kapak replasmanı (t- MVR grubu, n=44) ve robotik mitral kapak replasmanı (r- MVR grubu, n=70) şeklinde üç gruba ayrılmıştır. Hastaların preoperatif demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, beden kitle indeksleri vb.), komorbiditeleri (hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım, kronik böbrek yetmezliği vb.) intraoperatif değişkenleri (total perfüzyon süreleri, x-klemp süreleri), postoperatif takipleri (entübasyon süreleri, drenaj miktarları, revizyon, kan ürünü ihtiyacı, pace maker ihtiyacı, biyokimyasal sonuçlar vb.), taburculuk sonrası ekokardiyografi , biyokimyasal sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Her üç hasta grubunda demografik verilerde ve preoperatif komorbiditeleri arasında istatistiksel anlamda fark izlenmedi. s-MVR grubunda 25'i (%60,9) kadın, 16'sı (%39,1) erkek olmak üzere toplam 41 hasta, t-MVR grubunda 29'u (%65,9) kadın, 15'i (%34,1) erkek olmak üzere toplam 44 hasta ve r-MVR grubunda 47'si xi (%67,1) kadın, 23'ü (%32,9) erkek hasta olmak üzere toplam 70 hasta ameliyat edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 56,3 ±12,1, beden kitle indeksleri 28,1 ±4,7 olarak bulunmuş olup gruplar arası anlamlı fark izlenmedi. X-klemp süreleri s-MVR grubunda 86 dk; t-MVR grubunda 81 dk; r-MVR grubunda 108 dk olmak üzere robotik cerrahide yüksek olarak izlendi. Ortalama total perfüzyon süreleri s-MVR grubunda 124 dk; r-MVR grubunda 161 dk; t-MVR grubunda 125 dk olmak üzere yine robotik cerrahide yüksek olarak izlendi. s-MVR grubunda ortalama drenaj miktarı 300 ml olarak bulunurken; r-MVR ve t-MVR gruplarında ortalama drenaj 200 ml olarak bulundu ve sternotomi grubunda istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı. Postoperatif ilk 24 ve 48 saat kreatinin düzeyleri arasında gruplar arasında istatisksel olarak anlamlı fark bulunmazken üre, ALT ve AST düzeylerinde robotik cerrahi grubunda istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptanmıştır. Postoperatif AF r-MVR grubunda diğer her iki gruba karşı da istatistiksel anlamlı şekilde daha fazla görülmüştür. Postoperatif eritrosit ve TDP transfüzyonu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, trombosit transfüzyonu miktarı tMVR grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla bulunmuştur. Gruplar arasında entübasyon süresi, postoperatif ilk 24 saatteki idrar miktarı ve yoğun bakımda kalış süresi açısından istatistiksel anlamlı bir fark bulunmazken, t-MVR grubunda hastanede yatış süresi daha kısa olmuştur. s-MVR'de 1 (%2.4), t-MVR'de 3 (%6,8) ve r-MVR'de 5 hasta (%7,1) yaşamını yitirmiş olup s-MVR grubundaki daha az mortalite oranı istatistiksel olarak anlamlı farka ulaşmamıştır (p=0,56). Benzer şekilde, s-MVR'de 1 (%2,4), t-MVR'de 4 (%9,1), r-MVR'de 9 hastaya (%12,9) postoperatif kanama nedeni ile revizyon cerrahisi uygulanmış olup s-MVR grubundaki daha az revizyon oranları istatistiksel olarak anlamlı farka ulaşmamıştır (p=0,38). Yara yeri enfeksiyonu ve SVO gibi komplikasyonlar ve postoperatif ejeksiyon fraksiyonu oranlarında gruplar arasında istatistiksel anlamlı bir fark izlenmemiştir. Sonuç: Bu tez çalışmamızın sonuçlarına göre, robotik MVR cerrahisinde postoperatif hepatik ve renal fonksiyonları etkileyecek şekilde x-klemp ve CPB süreleri uzun bulunmuştur. Robotik cerrahi grubunda total perfüzyon ve kross klemp sürelerinin uzun olması nedeniyle hastaların biyokimyasal parametrelerinde artış gözlenmiş ve xii postoperatif dönemde yakın takip gerektirdiğinden hastane yatış süresindeki beklenen kısalmayı sağlayamamıştır. Yara yeri enfeksiyonu açısından sternotomi aleyhine bir sonuç saptanmamıştır. Gruplar arasında yoğun bakımda kalış süreleri benzer olmakla birlikte t-MVR grubunda hastanede yatış süreleri daha kısa olmuştur. Sternotomi grubunda drenaj miktarı daha fazla olmakla birlikte t-MVR grubunda daha fazla trombosit transfüzyonu yapılmış; kanama nedenli revizyon açısından gruplar arasında fark saptanmamıştır. Sonuç olarak estetik kaygıları ön planda olan hastalarda mitral kapak replasmanında hastanede yatış süresini de kısaltması nedeniyle torakotomi ile minimal invazif yaklaşım standart sternotomi ile yaklaşıma alternatif olarak tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: With the advancements in technology, minimally invasive approaches in mitral valve surgery began to emerge all over the world. Minimally invasive treatments aim to shorten hospital stay after the operation, to enable the patient to return to daily life early, and to improve cosmetic results. In this thesis study, we aimed to compare the short and medium-term results of mitral valve replacement with standard sternotomy, which are routinely performed in our clinic. Materials and Methods: Our study included 155 patients who underwent mitral valve replacement in our clinic between 2016 and 2023. Patients divided in three groups as mitral valve replacement with sternotomy (s-MVR group, n=41), minimally invasive mitral valve replacement with thoracotomy (t-MVR group, n=44), and robotic mitral valve replacement (r-MVR group, n=70). Patients' preoperative demographic information (age, gender, body mass index, etc.), comorbidities (hypertension, diabetes, hyperlipidemia, chronic obstructive pulmonary disease, asthma, chronic renal failure, etc.) intraoperative variables (total perfusion times, x-clamp times), varous postoperative follow-ups (intubation times, drainage amounts, surgical reexploration for bleeding, blood product transfusion, pace maker need, biochemical results, etc.), post-discharge echocardiographic findings and biochemical results were examined retrospectively. Results: There was no statistical difference in demographic data and preoperative comorbidities in all three patient groups. A total of 41 patients, 25 (60.9%) female and 16 (39.1%) male, in the s-MVR group, 29 (65.9%) female, 15 (15) patients in the tMVR group. A total of 44 patients, 34.1% male, and a total of 70 patients, 47 (67.1%) female and 23 (32.9%) male patients, were operated on in the r-MVR group. The xiv average age of the patients was 56.3 ± 12.1 years, their body mass index was 28.1 ± 4.7, and no significant difference was observed between the groups. X-clamp times were 86 min in the s-MVR group; 81 min in the t-MVR group; It was observed to be high in robotic surgery, at 108 minutes in the r-MVR group. Mean total perfusion times were 124 min in the s-MVR group; 161 min in the r-MVR group; It was also observed to be high in robotic surgery, at 125 minutes in the t-MVR group. While the average amount of drainage in the s-MVR group was 300 ml; The average drainage was found to be 200 ml in the r-MVR and t-MVR groups, and a statistically significant increase was detected in the sternotomy group. While there was no statistically significant difference between the groups in creatinine levels in the first 24 and 48 hours postoperatively, a statistically significant increase in urea, ALT and AST levels was detected in the robotic surgery group. Postoperative AF was seen significantly more frequently in the r-MVR group compared to both other groups. While there was no statistically significant difference between the groups in terms of postoperative erythrocyte and FFP transfusion, the amount of platelet transfusion was found to be statistically significantly higher in the t-MVR group. While there was no statistically significant difference between the groups in terms of intubation time, amount of urine in the first 24 hours postoperatively, and duration of stay in intensive care, the duration of hospitalization was shorter in the t-MVR group. 1 patient (2.4%) in s-MVR, 3 (6.8%) in t-MVR and 5 patients (7.1%) in r-MVR died, and the lower mortality rate in the s-MVR group was did not reach a significant difference (p=0.56). Similarly, 1 patient (2.4%) in s-MVR, 4 patients (9.1%) in t-MVR, and 9 patients (12.9%) in rMVR underwent surgical re-exploration due to postoperative bleeding. The lower rexploration rates in the s-MVR group did not reach a statistically significant difference (p=0.38). No statistically significant difference was observed between the groups in complications such as wound infection and CVA and postoperative left ventricular ejection fraction rates. Conclusion: According to the results of this thesis study, x-clamp and CPB times were found to be long in robotic MVR surgery, which would affect postoperative hepatic and renal functions. In the robotic surgery group, an increase in the biochemical parameters of the patients was observed due to the longer total perfusion and cross- xv clamp times, and the expected shortening in hospitalization time was not achieved due to the need for close follow-up in the postoperative period. No results were found against sternotomy in terms of wound infection. Although the length of stay in the intensive care unit was similar between the groups, the length of hospital stay was shorter in the t-MVR group. Although the amount of drainage was greater in the sternotomy group, more platelet transfusion was performed in the t-MVR group; There was no difference between the groups in terms of surgical re-exploration due to bleeding. As a result, in patients with aesthetic concerns, a minimally invasive approach with thoracotomy which shortens postoperative hospital stay may be preferred as an alternative to the standard sternotomy approach in mitral valve replacement.