'You wake up each day with four stranger kids': An ethnographic research with children living in children's homes
'Her güne tanımadığın dört çocukla uyanıyorsun': Çocuk evlerinde yaşayan çocuklarla bir etnografi
- Tez No: 852732
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Evleri, Çocukluğun Kültürel Politikası, Etnografi, Stigma, Yeni Çocukluk Sosyolojisi, Children's Homes, Cultural Politics of Childhood, Embodied Space, New Sociology of Childhood, Stigma
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Türkiye'de dezavantajlı çocuklara yönelik pek çok koruma ve bakım modeli bulunmaktadır. Yaşlarına ve cinsiyetlerine göre ayrılmış beş ila altı çocuğun, yirmi dört saatlik vardiyalarda çalışan üç bakım görevlisiyle birlikte kaldığı,“çocuk evleri”modellerden bir tanesidir. Bu araştırma, Yeni Çocukluk Sosyolojisi'nin fikir ve teorilerine paralel olarak, Türkiye'de çocuk evlerinde yaşayan çocuklar açısından çocukluğun deneyimlerini ve kültürel politikalarını anlamaya çalışmaktadır. Araştırma, kültürel politikaları ve günlük yaşam pratiklerini yeniden üreten söylemler karşısında çocukların görüşlerini, kendilerini nasıl konumlandırdıklarını ve öznelliklerini nasıl gerçekleştirdiklerini anlamak için üç nitel araştırma metodolojisini bir araya getirmektedir.
Özet (Çeviri)
There are many protection and care models for disadvantaged children in Turkey. One model is called“children's homes,”in which five to six children separated by their age and gender stay together with three care workers who do shifts of twenty-four hours. This research is parallel to the ideas and theories of the New Sociology of Childhood and tries to understand the experiences and cultural politics of childhood with regard to children living in children's homes in Turkey. The research combines three qualitative research methodologies, in-depth interviews, focus group interviews, and participant observation, to understand children's views and how they position themselves and perform their subjectivity in the face of discourses that reproduce the cultural politics and the practices of their daily lives.