Akademisyenlerin araştırma üretkenliği ile İngilizce yeterlik seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relationship between the research productivity and English proficiency level of the academicians
  1. Tez No: 852793
  2. Yazar: BURÇAK TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA EMMİOĞLU SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Araştırma Üretkenliği, İngilizce Yeterliği, Academician, Research Productivity, English Proficiency Level
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilimsel bilginin artması ve teknolojinin giderek ilerlemesiyle birlikte üniversitelerde yapılan bilimsel çalışmaların önemi de giderek artmıştır. Özellikleri ve işlevleri farklı olmasına rağmen genel olarak tüm dünya üniversitelerinin amacı hem eğitim-öğretim kalitesini arttırmak hem de bilimsel üretkenlik açısından üst sıralarda yer almaya çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda küresel ölçekte dünya üniversiteleri arasındaki rekabet artarken ulusal ölçekte ise en üretken ve en tercih edilen üniversite olabilme yarışı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, bilimsel üretkenlik bakımından üst sıralarda yer almayı amaçlayan üniversitelerin odaklanması gereken asıl konu istihdam edilen öğretim üyelerinin niteliği ve üretkenliğini en üst seviyelere çıkarmaya olanak sağlamaktır. Fakat yapılan çalışmalar akademisyenlerin çeşitli değişkenlere bağlı olarak kendilerinden beklenen araştırma üretkenliğini her zaman elde edemediklerini göstermektedir. Araştırma yapmaları için tahsis edilen kaynakların yetersiz oluşu, zaman kısıtlılıkları, yoğun çalışma saatleri, görevde yükselme zorlukları gibi çeşitli çevresel faktörler ve araştırmacının kendinden kaynaklı verimsiz çalışma alışkanları ve demografik özelliklerinin (yaş, cinsiyet, medeni durum, unvan gibi) de araştırmacıların araştırma üretkenliklerini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Akademisyenlerin uluslararası dergilerde yayın yapmasını engelleyebilecek bir diğer faktör ise akademisyenlerin İngilizce yeterlik seviyeleridir. 'Web of Science' gibi veri tabanlarına dahil olan yabancı dergilerin hemen hemen hepsi İngilizce dilinde yazılmış yayınları içermektedir. Bu nedenle İngilizce bilgisi yetersiz olan akademisyenler bu tür veri tabanlarında yer alan dergilerde hem alanyazın arama ve okuma yapmakta hem de kendi çalışmaların yayınlamakta güçlük çekebilmektedirler. Bu nedenle bu araştırma Türkiye'deki farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin İngilizce yeterlik seviyeleri ile araştırma üretkenlikleri arasındaki ilişkiyi incelemek üzere yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan 18 üniversitenin 8 farklı fakültesinde görev yapan akademisyenler oluşturmaktadır. Bu akademisyenlere kişisel bilgilerini soran birinci kısım, yayın sayılarını soran ikinci kısım ve İngilizce yeterlik seviyesini ölçen 'Cambridge English Level Test' içeren üçüncü kısımdan oluşan araştırma anketi gönderilmiştir. Ankete katılan toplam 140 katılımcının hem anketteki yayın sayılarına yönelik sorulara verdiği cevaplar hem de 'Google Akademik' ve 'Web of Science' veri tabanlarında yer alan h-indeks puanları elde edilerek İngilizce yeterlik puanları ile arasındaki ilişki Jamovi.2.4.11 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çoklu regresyon analizinden elde edilen sonuçlara göre akademisyenlerin 'İngilizce yeterlik seviyesi puaları Google Akademik' veri tabanından elde edilen h-indeks skorları ile ölçülen araştırma üretkenliğini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Türkçe ya da yabancı dillerde pek çok makale, kitap, dergi ve hatta lisansüstü tezlere dahi rahat bir şekilde erişebilmeye imkan sağlayan; aynı zamanda makalelere yapılan atıf etkinliğini ve yayın aktivitesini ölçmeye yarayan h-indeksi puanlarını verme hizmeti de sunan 'Google Akademik' veri tabanında yer alan h-indeks skorları Türkçe ve İngilizce yapılan yayınların atıf sayılarını daha kapsamlı bir şekilde içeren bir veri tabanı olduğu için. akademisyenlerin İngilizce puanlarının 'Google Akademik' h-indeks puanlarını anlamlı düzeyde yordaması beklenilen bir bulgudur. Fakat İnglizce puanlarının 'Web of Science' veri tabanından elde edilen h-indeks puanları ve uluslararası yayın sayılarını anlamlı bir şekilde yordamadıı sonucuna da ulaşılmış ve bunun olası nedenleri üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra akademisyenlerin sahip oldukları unvanın da araştırma üretkenliğini anlamlı şekilde yordaması da bu konuda daha önce yapılmış çalışmalarla paralellik göstemekte ve unvan arttıkça üretkenliğin de arttığı bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of the scientific research has increased with the growing scientific information and technology in the era that we live in. Even though their functions and features are different, all the universities around the world aim both to increase the quality of education and to rank at the top of the ranking systems in terms of scientific productivity. In line with this goal, as the rivalry between the world universities is increasing globally, a competition to be the most productive and most favoured university has emerged nationally. So, the universities that want to rank on the top of the most productive universities should first focus on enabling their academicians to be more productive and qualified. However, the studies carried out on research productivity have revealed that the academicians haven't been able to reach the amount of productivity expected from them due to several variables. Some of the environmental variables such as inadequacy of the resources and restricted time to be used to carry out research, too much work load to do research, the difficulties of getting seniority and promotion, and certain individual variables such as age, gender, marital status, title, unfruitful working habits, lack of motivation, etc. were found to prevent academicians from being productive researchers . Another factor that may hinder academicians to publish productively in the international academic journals could be their English proficiency level. Almost all of the journals in the databases like 'Web of Science' accept the articles written in English. Therefore, the academicians who aren't proficient enough in English are having difficulty in both searching and publishing in the journals that are included in that kind of databases. So, this study has been carried out in order to reveal the relationship between the academicians' research productivity and their English proficiency level. The sample of the study includes the academicians working at 8 different faculties within 18 universities in different regions of Turkey. A questionnaire, in which there are three different parts, was sent to these academicians. In the first part of the questionnaire, the demographical information of the academicians was asked while in the second part the number of their publications was asked. In the third part, on the other hand, Cambridge Level Test which measures their proficiency level was applied on the academicians. 140 academicians who participated in the study reported the exact number of their publications and their h-index scores on the databases of 'Google Scholar' and 'Web of Science' were also gathered and included in the data set. This data set was analysed using the Jamovi 2.4.11 program. Multivariate regression analysis revelaed that English proficiency scores of the academicians were statistically significant predictors of their research productivity as measured by the 'Google scholar h-index scores. 'Google Scholar', which enables people easily reach various books, journals, articles, MA and PhD theses written in many different languages and also provides h-index scores that are used to measure the publication and citation numbers, is a more comprehensive data base including publications botn in English and Turkish, so the fact that English proficiency scores significantly predict 'Google Akademik' h-index scores is an expected and desired finding. However, it was also found that English proficiency scores of the academicians are not significant predictors of their h-index scores and international publication numbers gathered from 'Web of Science' and possbile reasons of this situation were discussed. At the same time the titles of the academicians were also found to significnatly predict their research productivity. This finding is also consistent with the findings of the previous studies that vere carrioud out on this topic before; as title increases, the amount of productivity also increases.