Investigation of the effects of the pandemic on teachers according to online teacher's role and qualifications
Çevrimiçi öğretmen rol ve yeterliklerine göre pandeminin öğretmenler üzerindeki etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 852815
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Çevrimiçi Öğretmen Rolleri, Çevrimiçi Öğretmen Yeterlikleri, Covid-19 Pandemisi Sonrası Eğitim, Hibrit Eğitim, Covid-19 Pandemic, Online Teacher Roles, Online Teacher Competencies, Post-Covid-19 Pandemic, Post Pandemic Education, Hybrid Education
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri ve Sosyal Medya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, 2019-2022 yılları arasında Covid-19 pandemisinde çevrimiçi uzaktan eğitimde öğretmen rol ve yeterliliklerinin pandemi sonrası yüz yüze eğitime ve hibrit eğitime yansımalarını araştırmayı amaçlamıştır. Uzaktan eğitim vermiş öğretmenlerin pandemi sonrası mesleğini hala aktif yapıyor olma şartı ankete katılım koşulu olarak tutulmuştur. Çalışma sosyal medya aracılığıyla ulaşılan 350 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Pandemi sonrası mesleğini yüz yüze eğitimde hala devam ettirmekte olan öğretmenlere '' Google Form '' kullanılarak demografik bilgiler içeren sorular ile Bahattin Kavrat ve Yalın Kılıç Türel'in 2013 senesinde geliştirmiş olduğu '' Çevrimiçi Öğretmen Yeterlilikleri Ölçeği'' kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS doğrultusunda normallik dağılımlarına bakılarak bulgular kısmı için uygun testler seçilmiştir. Veriler normal dağılım göstermediği için non-parametrik testler uygulanmıştır. COVİD-19 Pandemisin de çevrimiçi uzaktan eğitim veren öğretmenlerin rollerinin pandemi sonrası incelenen anket sorularında değişikliğe neden oluşu ve çevrim içi uzaktan eğitimdeki öğretmen rol ve yeterlik algılarına yönelik puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi amacı ile ''Kruskal Wallis Testi'' ve ''Mann Whitney-U Testi'' kullanılmıştır. Sonuçların tablolaştırıldığı araştırma sonucunda Covid-19 pandemisin de çevrimiçi uzaktan eğitimde öğretmenlerin çevrimiçi öğretmen yeterliliklerinin pandemi sonrası yüz yüze eğitime ve hibrit eğitime yansımaları arasında istatistiksel sonuçları verilmektedir. Covid-19 pandemisinde çevrimiçi öğretmen rol ve yeterlilikleri sonucu olarak yapılan hesaplamalarda iletişim puanı ortanca değeri (31) ve çeyrekler açıklığı ise (28-34 ) bulunmuştur. Teknik rol ortanca değeri (22) ve çeyrekler açıklığı ise (18-25) bulunmuştur. Sosyal rol ortanca değeri (12) ve çeyrekler açıklığı ise (10-15) bulunmuştur. Pedagojik rol ortanca değeri (13) ve çeyrekler açıklığı ise (12-15) bulunmuştur. Betimsel istatistik sonuçlarına göre okul öncesinden lise kademesine doğru çıkıldıkça çevrimiçi uzaktan eğitimi ve hibrit eğitimi uygun bulma oranı artmaktadır. Covid-19 pandemisinde çevrimiçi öğretmen rol ve yeterliliklerinin anket sorularına göre karşılaştırılması sonucunda ; kıdemlere göre( 1-5 yıl ile 16 yıl üzeri) oluşturulmuş gruplar arasında ''Sosyal Rol'' alt boyutunda puanlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Pandemi sürecinde zaman yönetimi becerisine göre oluşturulmuş gruplar arasında (artanlar ve değişmeyenler) ''İletişimci Rol'' , ''Teknik Rol'' ve ''Sosyal Rol'' alt boyutunda puanlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Pandemi sonrası yüz yüze eğitimde teknolojik kaynakları verimli kullanabilme becerisine göre oluşturulmuş gruplar arasında (artanlar ve değişmeyenler) ''Teknik Rol'' alt boyutunda puanlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Pandemi sonrası yüz yüze eğitimde teknolojik araçları verimli kullanabilme becerisine göre oluşturulmuş gruplar (daha iyi kullananlar ve kararsızlar) ile (kararsızlar ile değişiklik olmayanlar) arasında ''İletişimci Rol'' ve '' Pedagojik Rol' alt boyutunda ve ''Toplam Ölçek Puanı'' puanlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Pandemide derse katılamayan öğrencinin ders kaydı izleyebilmesi esnekliği görüşüne göre oluşturulmuş gruplar (evet diyenler ve kararsızlar) arasında ''Sosyal Rol'' alt boyutunda puanlar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the reflections of teacher roles and competencies in online distance education on face-to-face education and hybrid education after the pandemic in the Covid-19 pandemic between 2019-2022. The condition that the teachers who have given distance education are still active in their profession after the pandemic has been kept as a condition of participation in the survey. The study consists of 350 volunteer participants reached through social media. The“Online Teacher Competencies Scale”developed by Bahattin Kavrat and Yalın Kılıç Türel in 2013 was used with questions containing demographic information using“Google Form”for teachers who are still continuing their profession in face-to-face education after the pandemic. By looking at the normality distributions of the data obtained from the study in accordance with SPSS, appropriate tests were selected for the findings section. Since the data did not show normal distribution, non-parametric tests were applied.The“Kruskal Wallis Test”and the“Kruskal Wallis Test”were used to determine whether the roles of online distance education teachers in the COVID-19 Pandemic caused a change in the survey questions examined after the pandemic and whether there was a statistically significant relationship between the scores of teachers' role and efficacy perceptions in online distance education.“Mann Whitney-U Test”was used. As a result of the research in which the results are tabulated, statistical results are given between the reflections of the online teacher competencies of teachers in online distance education in the Covid-19 pandemic on face-to-face education and hybrid education after the pandemic. In the calculations made as a result of online teacher roles and competencies in the Covid-19 pandemic, the median value of the communication score was (31) and the gap of quarters (28-34). The technical role median (22) and quartiles (18-25) were found. Social role median (12) and quartiles (10-15) were found. The median value of the pedagogical role (13) and the gap of quartiles (12-15) were found. According to the descriptive statistics results, the rate of finding online distance education and hybrid education appropriate increases as one progresses from pre-school to high school.As a result of the comparison of online teacher roles and competencies in the Covid-19 pandemic according to the survey questions; A statistically significant difference was found between the groups formed according to seniority (1-5 years and over 16 years) in terms of scores in the“Social Role”sub-dimension. A statistically significant difference was found between the groups (increasing and unchanged) formed according to time management skills in the pandemic process in terms of scores in the“Communicator Role”,“Technical Role”and“Social Role”sub-dimensions. A statistically significant difference was found in terms of scores in the“Technical Role”sub-dimension between the groups (increased and unchanged) formed according to the ability to use technological resources efficiently in face-to-face education after the pandemic. In the sub-dimension of“Communicator Role”and“Pedagogical Role”and“Total Scale Score”between groups (better use and undecided) and (undecided and undecided) according to the ability to use technological tools efficiently in post-pandemic face-to-face education A statistically significant difference was found in terms of scores. A statistically significant difference was found in terms of scores in the“Social Role”sub-dimension between the groups (those who said yes and those who were undecided) formed according to the flexibility of the student who could not attend the course during the pandemic.