The impact of government expenditures on economic growth a comparative study between Turkey and Iraq (1990-2020)
Devlet harcamalarının ekonomik büyümeye etkisi Türkiye ve Irak arasında karşılaştırmalı bir araştırma (1990-2020)
  1. Tez No: 852823
  2. Yazar: BASIM AL-DARRAJI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Devlet Harcamaları, ARDL, Economic Growth, Government Expenditures, ARDL
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Uzun yıllardır Irak ve Türkiye'de devlet harcamalarındaki sürekli büyüme, kamu harcamaları ile ekonomik başarı arasında açık bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, gelişmekte olan ülkelerin çoğu büyük bir borç yükü, artan enflasyon, bütçe açığı ve ödemeler dengesi açığı ile karşı karşıya. Bunun nedeni zayıf iç politika veya dış şoklar olabilir. En büyük sorunun sürekli artan devlet harcamaları olduğuna inanılıyor. Konuyla ilgili mevcut araştırmaların çoğu gelişmiş ülkelere odaklandı ve gelişmekte olan ülkelerin ülkeler arası çalışmalara dahil edilmesi, öncelikle istatistiksel analiz sürecinde yeterli serbestlik derecesi üretmeyi amaçlıyordu. Ayrıca, kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiye ilişkin mevcut araştırmalar çelişkili sonuçlar vermektedir. Çalışmanın temel amacı, devlet harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini Türkiye ve Irak (1990-2020) arasında karşılaştırmalı bir çalışma olarak incelemektir. Çalışma temel olarak Irak'ta hükümet yatırım harcamaları ile ekonomik büyüme arasında bir ilişki olduğu ve mevcut hükümet harcamalarının kısa vadede ekonomik büyüme ile ilişkisi açısından bir ilişki olduğu sonucuna varırken, mevcut hükümetin herhangi bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Irak'ta GSYİH büyümesine uzun vadede harcama. Çalışma aynı zamanda Türkiye'deki devlet yatırım harcamaları ile GSYİH büyümesi arasında bir ilişki olduğu sonucuna varmıştır. Çalışma ayrıca, Türkiye'de cari harcamaların ekonomik büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, the steady increase in government spending in Iraq and Turkey has demonstrated a clear link between government spending and economic success. Most emerging countries, however, face a significant debt burden, rising inflation, a budget deficit, and a balance of payment deficit. These difficulties may be the result of ineffective domestic policies or foreign shocks. The main issue, it is thought, is the ever-increasing government spending. The majority of current research on the topic focuses on developed countries, and including developing countries in cross-country studies is primarily intended to produce adequate degrees of freedom in the statistical analysis process. Furthermore, current research on the relationship between government spending and economic growth produces contradictory results. The main objective of the study is to compare the impact of government spending on economic growth in Turkey and Iraq (1990-2020). According to the study, there is a link between government investment spending and economic growth in Iraq. It also discovered that current government spending has a short-term impact on economic growth, but no long-term impact on GDP growth in Iraq. Furthermore, the study concluded that there is a link between Turkish government investment spending and GDP growth. However, it discovered no statistically significant effect of current spending on Turkish economic growth.