The role of parental bonding and social support in mentalization processes during emerging adulthood
Beliren yetişkinlik döneminde zihinselleştirme süreçlerinde ebeveyn bağları ve sosyal desteğin rolü
- Tez No: 852822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ÜNLÜTABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Zihinselleştirme, Algılanan ebeveyn bağı, Sosyal destek, Beliren yetişkinlik dönemi, Mentalization, Perceived parental bonding, Social support, Emerging adulthood
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Zihinselleştirme olarak adlandırığımız kendimizi ve başkalarını anlama süreci, önce aile içinde daha sonra sosyal çevre içinde gelişen bir beceridir. Alanyazında, zihinselleştirmenin gelişiminde ebeveynlerle kurulan ilişkinin ve bağlanma stillerinin önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Ayrıca, insanların sosyal hayatlarında hem sosyal destek almak hem de vermek için zihinselleştirme kapasitesinin önemi vurgulanmıştır. Öte yandan bireyselleşme sürecini içeren beliren yetişkinlik dönemi ile birlikte zihinselleştirmenin daha belirgin hale geldiği ve bu dönemde ebeveynlik bağının daha iyi anlaşılabileceği ifade edilmiştir. Ancak literatürde algılanan ebeveynlik bağının ve aşırı koruyucu ebeveynlik bağının bireylerin zihinselleştirmeleri üzerindeki etkisi hakkında herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışma beliren yetişkinlik döneminde algılanan ebeveynlik bağının ve sosyal desteğin zihinseleştirme ile olan ilişksini incelemektedir. Bulgulara göre, algılanan ebeveyn ilgisi ve sosyal destek, beliren yetişkinlik döneminde zihinselleştirmeyi yordamaktadır. Ayrıca, ebeveynlerini aşırı koruyucu olarak algılayan katılımcıların zihinselleştirme kapasitesi daha düşüktür. Bulgular, hem klinik alana hem de literatüre önemli katkılarda bulunacaktır. Bundan sonraki araştırmalar için, hem anneleri hem de babaları içeren diyalektik bir çalışma önerilmektedir bu sayede algılanan ebeveynlik bağı ile ebeveynlerin çocuklarıyla kurduğu bağ arasındaki farkların incelenmesine olanak tanıyabilir.
Özet (Çeviri)
Mentalization is a competence of understanding ourselves and others that develops first in the family and later social environment. In the literature, it is stated that the relationship with parents and its association with attachment styles wield substantial influence in the development of mentalization. The importance of mentalization capacity in people's social lives, both in receiving and giving social support, has been emphasized. Furthermore, it has been noted that mentalization becomes more prominent with emerging adulthood which includes the process of individuation, and that parental bonding can be better understood during this period. However, there is no research in the literature on the impact of perceived parenting bonding and overprotective parenting bonding on individuals' mentalization. Therefore, this study examined the relationship between perceived parenting bonding and social support on mentalization during emerging adulthood. The findings showed that perceived parental care and social support predicted mentalization during emerging adulthood. Also, participants who perceived their parents as overprotective displayed less mentalization capacity. The significance of this study extends to both the clinical field and literature. Further research could involve a dialectical study that includes both mothers and fathers, allowing for an examination of the differences between their perceptions and the bonding of parents to their children.