Culture, cultural diversity and survey of cultural perspectives
Kültür, kültürel çeşitlilik ve kültürel perspektifler üzerine bir çalışma
- Tez No: 85283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. KADİR VAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kültür, kültürel boyut, erkeklik-dişilik, bireycilik-toplumculuk, güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, yapma-olma oryantasyonu. vu
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
oz KÜLTÜREL FARKLILIKLARIN ETKİLERİ: BİR KAMU ORGANİZASYONUNDA UYGULAMA ÖNEN, A.Baki Yüksek Lisans Tezi, Sistem Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç.Dr.A.Kadir VAROĞLU Mart, 1999, 223 sayfa. Kültürel boyutların yurt dışında, başka kültürlerde bulunmuş kişiler ile hiç yurt dışında bulunmamış kişiler arasında nasıl farklılıklar gösterdiği, Türkiye'nin en büyük kamu organizasyonlarından birinde yapılan bir çalışmayla incelenmiştir. Örneklem grubu 200 kişiden müteşekkil olup denekler eşit olarak iki grup arasında dağılmıştır. Gruplardan birisi (GRİ) en az altı ay yurt dışında bulunmuş kişilerden ve diğer grup ise (GR2) hiç yurt dışında bulunmamış kişilerden oluşmaktadır. Çalışmada; erkeklik-dişilik, bireycilik- toplumculuk, güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma boyutlarının yanında yapma-olma oryantasyonlan incelenmiştir. Örneklem grubunun kültürel kimliği yeniden belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; GR2 belirgin olarak GRl'den daha yüksek yapma oryantasyonuna ve bireyselliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Gruplar arasında başka belirgin farklılık bulunamamıştır. Hofstede'nin (1980) yaptığı çalışma referans olarak ele alınmış ve bulunan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Hofstede'nin çalışması Türkiye'nin 1980 yılı kültür yapısını yansıtmaktadır. Örneklem grubunun Hofstede'nin bulgularından daha az belirsizlikten kaçınmaya, daha yüksek bireyciliğe, daha az güç mesafesine ve aynı seviyede dişiliğe sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF CULTURAL DIVERSITY: AN APPLICATION IN A PUBLIC ORGANIZATION ÖNEN, A. Baki Master of System Engineering Thesis Supervisor: Assoc.Prof.A.Kadir VARO?LU March, 1999, 223 pages To find out how cultural dimensions of difference of people are affected by being in foreign countries, a survey was conducted in one of the biggest public organizations of Turkey. Sample includes 200 respondents. Sample consists of two groups which each has 100 individuals. One group (GRİ) includes people who have stayed in a foreign country at least six months and the other group (GR2) includes people who have never been in a foreign country before. Four dimensions of difference which are masculinity-femininity, individualism-collectivism, power distance, uncertainty avoidance and another dimension which is doing-being orientation are studied. The cultural dimensions of the sample are redefined. GR2 has shown higher individualist attitudes and higher doing orientation than GRİ while both groups have shown no significant differentiation on other dimensions. Both groups have shown the same level femininity, less uncertainty avoidance, high individualism and less power distance than the findings of Hofstede in 1 980 which was done as one of the most extensive studies so far. KEY WORDS: culture, dimension of difference, masculinity-femininity, individualism- collectivism, power distance, uncertainty avoidance, doing-being orientation. VI