Renewal strategies for the defense systems: A methodology for 'local manufacture or import' decisions
Savunma sistemleri için yenilenme stratejileri: Yerli üretim-ithal kararlar için bir model
  1. Tez No: 85282
  2. Yazar: A. AYKUT ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. M. ATİLLA ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji tedariği, yap-al karan, yerli üretim- ithal karan, Savunma Sanayii, satın alma, teknolojik yenilik, yetenek, çekirdek ustalık, yetenek geliştirme. XI, Technology sourcing, make or buy decision, local manufacture or import, National Defense Industry, acquisition, technological innovation, capability, core competence
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Milli Savunma faaliyetleri bir ülkenin bağımsızlığının tesis ve idamesi için icra etmesi gereken vazifeleri arasında önemli bir yer tutar ve savunma harcamaları her zaman bütçeden büyük pay alır. Hızla ilerleyen teknolojiye ayak uydurabilmek için, savunma sistemlerine her yıl büyük miktarlarda para harcayan Türk Silahlı Kuvvetleri, yapılan itibarı ile pahalı ve çabuk eskiyen savunma sanayii teknolojilerinin yenilenmesinde karar verme sürecini yoğun olarak yaşamaktadır. Savunma sanayiinde kullanılan sistemlerin teknolojik olarak eskidiğini veya kullanışsız hale geldiğini tespit ettikten sonra, yeni teknolojinin temini için karar vermek gerekir. Tedarik için karşımıza çıkan alternatifler: Tamamen yeni bir sistemin yurt içinden veya yurtdışından satın alınması, mevcut sistemin yurt İçi veya yurt dışı kaynaklarla modernize edilmesi yöntemlerinden biridir. Ülke menfaatleri için oldukça kritik olan bu seçimin yapılmasında, kararların pek çok açıdan irdelenerek en uygun olamn belirlenmesine büyük ihtiyaç vardır. Tedarik sürecinde kısa vadeli düşünmenin yerine bu sürecin daha uzun vadeli ve geniş bir bakış açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Alımlarda ihtiyaç duyulan teknolojinin dünya üzerindeki mevcut durumu ve teknolojik eğilimlerinin incelenmesi neticesinde söz konusu ihtiyacın yurt içinde üretilmesi yaklaşımı değerlendirilmelidir. Ekonomik faydalarından dolayı, yurt içi yetenek geliştirilmesini temel alan ve buna önem veren bir yaklaşımın tedarik sürecimize dahil edilmesi gereği kaçınılmazdır. Geleceği olmayan teknolojilerin yurt içinde yapılması veya ülkenin çekirdek ustalıkları göz önüne alınmadan aynı teknolojik yeteneklerin ithali ülkemize hiçbir katma değer yaratmayacak, kaynakların kısa vadeli neticeler için sarf edilmesine sebep olacaktır. Bu çalışmada, daha çok firma bazında tanımlanmış olan yenileme stratejileri (yap-al stratejileri) içerisindeki kavramlar, Savunma Sanayii ve Silahlı Kuvvetler yönünden ortaya konulmuş, bir kavram birliği sağlanmaya çalışılmıştır. Yurt içi yeteneklere uzun vadede önem veren ve yetenekleri stratejik olarak değerlendiren bir metodoloji, Hedef Yönlendirmeli Proje Yönetimi ile oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT National defense is a sine qua non for the independence and existence of a free country. This issue becomes even a more important and close-to-heart one, if that country is in the midst of a very dangerous part of the world just like Turkey. Turkey is one of the few countries in the world to increase her defense expenditures after the end of the cold war. Keeping all these factors in mind, it is worth the time to analyze how Turkish National Defense expenses are allocated in this fast-changing world of technology from the perspective of a system engineer. 'Nothing endures but change' has never been so obvious in the history of the world like the second half of the 20th century. Technology, a concept that came in to our world with the inception of industrial revolution, changes so rapidly that it is even hard to follow the new improvements. A simple example is that the best computer that is bought today is certain to become outmoded in a couple of years. That is why the ability of a computer to be updated is such an important factor while choosing one. From the same perspective, the Turkish Army is dealing with the same problem of keeping up with the fast-improving technology. In order to achieve this tough and ongoing process, there are so many strategies that a huge and critical organization can have: the Army can either buy the technology or produce it locally. This research discusses the different issues around the technology sourcing problem of Turkish Armed Forces (TAF) through analyzing and adapting the strategic“make or buy”decision making processes of private firms. This study also develops a new methodology for“local manufacture or import”decisions. All weapons systems TAF needs should be investigated strategically in order to decide“to manufacture locally or to import”. Due to the long-term effects on the civilian industries, TAF should examine its acquisition process very carefully for the overall welfare of Turkey. This approach strengthens the current“cost/effectiveness”based acquisition approach of TAF by adding long term strategic factors that evaluate capabilities and competencies present in the national industrial base.