Relationship between personality and effective decision making in online shopping - introducing a holistic personality system: Enneagram
İnternet alışverişlerinde kişilikler ve etkili karar verme arasındaki ilişki - bütüncül bir kişilik sisteminin tanıtımı: Enneagram
- Tez No: 852831
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CAN ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Online Alışveriş, Enneagram, Regresyon Analizi, Online Shopping, Enneagram, Regression Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Online alışveriş, geleneksel mağaza alışverişinden farklı bir deneyim sunmakta ve bu platformda tüketici davranışları farklı etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Enneagram kişilik tipleri, tüketicilerin online alışveriş tercihlerinin ve satın alma niyetlerinin daha iyi tanımlanmasına yardımcı olmaktadır. Bu, işletmelerin müşterileri daha iyi hedeflemelerine ve ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetler sunmalarına yardımcı olabilmektedir. Bu çalışma, Türkiye'de online alışveriş kararlarının verilmesinde Enneagram kişilik tiplerinin değişkenlik gösteren etkisini ölçmektedir. Çalışmada online alışveriş yapan 392 katılımcının yanıtları doğrultusunda analizler yapıldı. Elde edilen regresyon analiz sonuçlarına göre Enneagram kişilik tiplerinden Tip 2 (Yardımsever), Tip 8 (Meydan Okuyucu) ve Tip 9 (Barışçı)'un online satın alma kararı üzerinde belirgin etkisi bulunmamaktadır. Diğer kişilik tiplerinin ise satın alma kararı üzerindeki belirgin etkisi analiz bulguları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda katılımcılar için güvenilirlik algısı da satın alma kararı üzerinde etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Online shopping offers a different experience than traditional store shopping, and consumer behavior on this platform may change depending on different factors. Enneagram personality types help better define consumers' online shopping preferences and Purchase Intentions. This can help businesses better target customers and offer products and services that suit their needs. This study measures the effect of Enneagram personality types on online shopping decisions in Turkey. In the study, analyzes were made based on the answers of 392 participants who shopped online. According to the regression analysis results, Enneagram personality types of Type 2 (Helper), Type 8 (Challenger) and Type 9 (Peacemaker) do not have a significant effect on the online purchasing decision. The effect of other personality types on the purchasing decision is significant among the analysis findings. At the same time, the perception of reliability for the participants also affects the purchasing decision.