English language teachers' bilingual parenting experiences and parental views
İngilizce öğretmenlerinin ikidilli ebeveynlik deneyimleri ve bakış açıları
- Tez No: 852832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM AKÇAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil edinimi, ikidillilik, ikidilli çocuk yetiştirme, ebeveynlerin bakış açıları, Language acquisition, bilingualism, raising bilingual children, parental views
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İngilizcenin evrensel bir dil olarak kabul gördüğü bu dönemde, ikidillilik üzerine yapılan çalışmalar popülaritesini kaybetmeden devam etmektedir. Ailelerin gerek çocuklarına erken yaşta yabancı dil eğitimi sağlama istekleri gerek ise geleceğe dair daha iyi eğitim ve kariyer fırsatlarına sahip olmalarına yönelik çabaları dolayısıyla ülkemizde ikidilli çocuk yetiştirmeye çalışan ailelerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemi aracılığıyla yabancı dil öğretmenlerinin ikidilli çocuk yetiştirme süreçlerindeki deneyimlerini detaylı bir şekilde araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın bulgularının, ikidilli çocukların dil edinim süreçlerine ebeveynlerim gözünden bakılması açısından alana katkı sağlaması beklenmektedir. Araştırmanın katılımcılarını yabancı dil öğretmenleri oluşturmuş olup, katılımcılar çocuklarıyla yaşadıkları deneyimlere dair görüşme sorularına tabi tutularak ebeveynlerin çocuklarını ikidilli yetiştirme sürecine dair bakış açıları, endişeleri ve kullandıkları kaynaklar ile ilgili veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşmelerin uygun görüldüğü bu çalışmada, ailelerin ve ikidilli çocuklara yönelik programların geliştirilmesi açısından ülkemiz için önemli perspektifleri ortaya koyması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
At a time when English is considered as a universal language, it is safe to say that research on bilingualism is still being conducted and well accepted. The number of families in our nation aiming to raise their children as bilinguals is rising as a result of the parents' desire to provide their children with exposure to foreign languages at a young age and their efforts to create better educational and career opportunities for them in the future. Through the use of qualitative research, the study aims to fully explore the experiences of English language teachers raising bilingual children. It is anticipated that the findings of the study will contribute to the field by offering parents' perspectives on the language learning processes of bilingual children. The participants in the research were foreign language teachers, and they were subjected to interview questions about their experiences with their children. The focus of the collected data revolved around participants' parental views, concerns and the resources they used in the process of raising their children bilingually. In this study, semi-structured interviews were considered suitable as data collection tools, with the aim of presenting important perspectives for the development of programs for both families and bilingual children in our country.