The perceptions of English instructors towards code switching in English as a foreign language classrooms
Yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında İngilizce eğitmenlerinin kod değiştirmeye yönelik algıları
- Tez No: 852886
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSU ARYEL ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretimi, Yabancı dil olarak İngilizce sınıfı, Kod değiştirme, Uluslararası öğrenciler, Foreign language teaching, English as a foreign language classroom, Code switching, International students
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinin hazırlık yılında Türk öğrencilerin yanı sıra farklı ana dillere sahip uluslararası öğrencilerin de bulunduğu yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında öğretim yapan İngilizce öğretim görevlilerinin kod değiştirmeye yönelik algıları incelenmiştir. Çalışmanın verileri, yarı-yapılandırılmış bireysel görüşmeler, odak grup görüşmesi ve ders gözlemleri şeklinde 3 adımda toplanmıştır. Bireysel görüşmelere 10, odak grup görüşmesine 5 öğretim görevlisi katılmıştır. Bu görüşmelerin transkriptleri çıkarılmış ve daha sonra bu transkriptler de içerik çözümlemesi ile tematik olarak incelenmiştir. Görüşmeler sonrasında ortaya çıkan temel noktalar ile ders gözlem formu hazırlanmış ve 5 öğretim görevlisinin dersleri gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda, yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında öğretim yapan İngilizce öğretim görevlilerinin derslerinde çeşitli sebeplerden kod değiştirme yaptığı ve kod değiştirmeye yönelik pozitif algılara sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, İngilizce öğretim görevlilerinin kod değiştirme yaparken en çok dikkat ettikleri etmenlerin öğrencilerin hedef dildeki yeterlilik seviyesi ve sınıflardaki uluslararası öğrencilerin sayısı olduğu belirtilmiştir. Buna rağmen, öğretim görevlilerinin çoğunun sınıflarında uluslararası öğrenciler varken kod değiştirme eğilimlerinin değişmediği ve kod değiştirmeye engel olmadıkları, fakat uluslararası öğrencileri de derslere dahil etmek amacıyla eşzamanlı çeviri, internetten yardım alma ve öğrenciler arasındaki etkileşimi arttırma gibi teknikler uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, İngilizce öğretim görevlileri, öğrencilerinin öğrenimini desteklemek amacıyla kod değiştirmeye yönelik pozitif algıya sahiptirler ve yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında kod değiştirmenin rolü olduğunu, öğrencilerin öğrenim sürecinin desteklenmesini sağlamak için gerektiğinde kod değişiminden yardım alınması gerektiğini düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, the perceptions of English instructors teaching English as a foreign language classrooms in the preparatory year of a foundation university in Istanbul, where there are Turkish students, as well as international students with different native languages, were examined. The data of the study were collected in 3 steps: semi-structured individual interviews, focus group interview, and lesson observations. 10 instructors participated in the individual interviews and 5 instructors participated in the focus group interview. The interviews were transcribed, and these transcripts were examined thematically with content analysis. A lesson observation checklist was prepared with the key points that emerged from the interviews, and the lessons of 5 instructors were observed. As a result of the study, it was revealed that English instructors teaching English as a foreign language classrooms use code switching in their lessons for various reasons and have positive perceptions towards code switching. Additionally, it was stated that the factors that English instructors pay most attention to when using code switching are students' proficiency level in the target language and the number of international students in the classrooms. Despite this, it has been revealed that most of the instructors' code switching tendencies do not change when there are international students in their classes, they do not prevent code switching, but they apply techniques such as simultaneous translation, getting help from the internet, and increasing the interaction between students in order to include these international students in the lessons. As a result, English instructors have positive perceptions towards code switching to support their students' learning, and they think that help should be taken from code switching when necessary to ensure that the learning process of their students is supported.