Ektoservikal mikrobiyotanın servikal preinvaziv lezyonlar ve HPV enfeksiyonu ile ilişkisinin incelemesi
Examination of the relationship between ectocervical microbiota and cervical preinvasive lesions and HPV infection
- Tez No: 852909
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ÖGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: serviks kanseri, HPV, mikrobiyota, mikrobiyom, servikal mikrobiyota
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Serviks kanseri tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olup başlıca nedeni human papillomavirüs virüs(HPV) enfeksiyonudur. Servikovajinal mikrobiyota kompozisyonu ile kalıcı HPV enfeksiyonu arasında ilişkiyi gösteren çalışmalar olmasına rağmen preinvaziv servikal epitelyal lezyonu olan kadınlarda çalışmaların sayısı kısıtlıdır. Bu çalışmada HPV pozitif olan ve güncel smear testlerinde negatif, düşük dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonları (LSIL) ve yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyonları (HSIL) olan hastalar ile HPV negatif olup güncel smear testi negatif, atipik skuamöz hücreler (ASCUS), LSIL olan hastaların servikal mikrobiyota kompozisyonun karşılaştırılması planlandı. Bu çalışma servikal mikrobiyota için örnek alınan 42 kadın hastada yapıldı. Çalışmada HPV pozitif olan 21 olgu ve HPV negatif 21 olguda metagenomik analizlerle mikrobiyota kompozisyonu değerlendirildi. Filum düzeyinde, HPV negatif ve HPV pozitif gruplarda Firmicutes filumu en sık saptanmıştır. HPV pozitif grupta Firmicutes azaldığı, Actinobacteria artışı saptandı. HPV negatif ve HPV pozitif gruplarda cins düzeyinde en sık Lactobacillus, tür düzeyinde ise en sık Lactobacillus iners (CST III) saptanmıştır. HPV pozitif ve negatif olgularda cins ve suş düzeyinde farklılıklar saptandı. HPV pozitif olgularda, HSIL grubunda Prevotella copri ve Atopobium vaginae; LSIL grubunda Gemmiger formicilis, Veillonella dispar, Prevotella copri ve Faecalibacterium prausnitzii; NSIL grubunda, Prevotella melaninogenica sık olarak gözlendi. Çalışmamızda HPV negatif grupta da ASCUS, LSIL ve NSIL gruplarında özellikle suş düzeylerinde farklılıklar mevcuttu. SIN durumuna göre gruplarda en sık saptanan suş, Lactobacillus iners olup, LSIL olgularında mikrobiyota kompozisyonunda %87.9 düzeyinde saptandı. HPV pozitif NSIL olgularında cins düzeyinde Parabacteroides, tür düzeyinde ise Blautia obeum, Parabacteroides_s, ve Peptostreptococcus_s baskın olarak saptandı. HPV negatif NSIL olgularında ise Paracoccus marcusii türü baskın olarak saptandı. NSIL olgularında HPV pozitif olgularda Blautia obeum, HPV negatif olgularda Paracoccus marcusii saptanması, HPV pozitifliğin mikrobiyota kompozisyonunda aynı patolojik durumdaki farklılığını göstermektedir. Özellikle HPV pozitif olgularda Blautia obeum baskınlığının daha büyük kohortlarda gösterilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer is a significant global health issue that is predominantly caused by infection with the human papillomavirus (HPV). While there is evidence linking the cervico-vaginal microbiota to persistent HPV infection, research on women with pre-invasive cervical epithelial lesions is limited. The objective of this study was to analyze and compare the composition of cervical microbiota in patients who tested positive for HPV and had low- grade squamous intraepithelial lesions (LSIL) or high-grade squamous intraepithelial lesions (HSIL), with patients who tested negative for HPV and had negative results for both current smear tests with atypical squamous cells (ASCUS) and LSIL. The investigation was conducted on a sample of 42 female patients, who were examined for cervical microbiota. Metagenomic analysis was used to assess the composition of the microbiota in a group of 21 patients who tested positive for HPV and another group of 21 patients who tested negative for HPV. The Firmicutes phylum was the most commonly observed at the phylum level in both the HPV negative and HPV positive groups. The abundance of Firmicutes decreased while the abundance of Actinobacteria increased in the group of individuals who tested positive for HPV. Lactobacillus and Lactobacillus iners (CST III) was the predominant genus and species in both the HPV negative and HPV positive groups. Distinct variations were seen in at genus and species level between HPV positive and negative groıp. In HPV positive cases, at species level Prevotella copri and Atopobium vaginae in the HSIL group, Gemmiger formicilis, Veillonella dispar, Prevotella copri, and Faecalibacterium prausnitzii in the LSIL group, and Prevotella melaninogenica in the NSIL group, have been observed. We also observed differences at species level among the ASCUS, LSIL, and NSIL groups in HPV negative group. Based on the SIN status, the predominant species was Lactobacillus iners, 87.9% in the microbiota composition of LSIL patients. Parabacteroides at the genus level and Blautia obeum, Parabacteroides_s, and Peptostreptococcus_s at the species level were more abundant in HPV positive NSIL group. Paracoccus marcusii was more abundant in HPV negative NSIL group. The presence of Blautia obeum in HPV positive NSIL cases and Paracoccus marcusii in HPV negative cases in NSIL cases indicates that the microbiota composition differs based on HPV status in the same pathological condition. Displaying the prevalence of Blautia obeum, particularly in HPV positive patients, in larger groups would be beneficial.