Serviks leep materyallerinde, servikal intraepitelyal lezyon izlenen olgularda endoservikal glandüler tutulum ile human papillomavirus subtiplerinin ilişkisi
In cases with cervical intraepithelial lesion in cervix leep materals, relationship between endocervi̇cal glandular involvement and human papi̇llomavirus subtypes
- Tez No: 857842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA TOSUN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Servikal intraepitelyal neoplazi, Human papillomavirus subtipleri, Endoservikal glandüler tutulum, Cervical intraepithelial neoplasia, Human papillomavirus subtypes, Endocervical glandular involvement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek bir kolposkopik değerlendirmeye katılan kadın popülasyonunda, servikal konizasyon materyallerinde diğer klinik risk faktörlerinin (yaş, cerrahi sınır tutulumu, yüksek dereceli servikal intraepitelyal neoplazi, endoservikal glandüler tutulum ve yüksek riskli human papillomavirus enfeksiyonu) belirlenmesi ile birlikte endoservikal glandüler tutulumun human papillomavirus enfeksiyonu ile ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Ocak 2018- Aralık 2022 tarihleri arasında servikal intraepitelyal neoplazi tanısı alan ve human papillomavirus pozitifliğine sahip 246 adet vakanın arşivimizde bulunan Hematoksilen&Eozin preperatları incelendi. Human papillomavirus sonuçları hastalardan daha önce alınan smear materyallerinden elde edildi. Histopatolojik taramada her bir vakanın servikal intraepitelyal neoplazi derecesi, lezyon boyutları, lezyonun bulunduğu kadranlar, endoservikal ve ektoservikal cerrahi sınır tutulumları, endoservikal glandüler tutulumu tekrar değerlendirildi. Bulgular: Endoservikal glandüler tutulum varlığı vakaların %55,4'ünde tespit edilmiş olup %44,6'sında bulunmamaktadır. Endoservikal glandüler tutulumun yüksek riskli human papillomavirus subtipleri ile ilişkisine bakıldığında Human papillomavirus 16 ile anlamlı olarak artış gösterdiği bulundu. Endoservikal glandüler tutulumun neoplazi derecesine göre anlamlı şekilde arttığı bulundu. Ayrıca endoservikal glandüler tutulum gösteren olgularda cerrahi sınır tutulumu da anlamlı şekilde artmaktadır. Lezyon boyutu ve tutulan kadran sayısı arttıkça endoservikal glandüler tutulum artış göstermektedir. Multipl human papillomavirus bulunma durumu ile endoservikal glandüler tutulum arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ve olgularda multipl human papillomavirus enfeksiyonu bulunma durumunun yaş artışı ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızda endoservikal glandüler tutulum, human papillomavirus-16 subtipi pozitifliği ile anlamlı bir artış gösterdiği bulundu. Yüksek dereceli servikal intraepitelyal lezyon olgularında, endoservikal glandüler tutulumun cerrahi sınır pozitifliği için önemli bir öngörücü faktör olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to identify other clinical risk factors (age, surgical margin involvement, high-grade cervical intraepithelial neoplasia, endocervical glandular involvement, and high-risk human papillomavirus infection) in conjunction with endocervical glandular involvement in cervical conization specimens in a single population of women undergoing colposcopic evaluation, and to evaluate the association between endocervical glandular involvement and human papillomavirus infection. Materials and Methods: Hematoxylin & Eosin preparations of 246 cases diagnosed with cervical intraepithelial neoplasia and positive for human papillomavirus between January 2018 and December 2022 were examined from our archives. Human papillomavirus results were obtained from smear materials previously collected from patients. During histopathological review, the degree of cervical intraepithelial neoplasia, lesion sizes, quadrants of the lesion, endocervical and ectocervical surgical margin involvements, and endocervical glandular involvement of each case were re-evaluated. Results: The presence of endocervical glandular involvement was detected in 55.4% of cases and was absent in 44.6% of cases. When examining the association of endocervical glandular involvement with high-risk human papillomavirus subtypes, it was found to significantly increase with Human papillomavirus 16. Endocervical glandular involvement was found to significantly increase with the degree of neoplasia. Additionally, surgical margin involvement was significantly increased in cases with endocervical glandular involvement. Endocervical glandular involvement increased significantly with increasing lesion size and number of involved quadrants. There was no significant relationship between the presence of multiple human papillomavirus infections and endocervical glandular involvement. It was observed that the presence of multiple human papillomavirus infections decreased significantly with increasing age in cases. Conclusion: In our study, endocervical glandular involvement was found to significantly increase with human papillomavirus-16 subtype positivity. In cases of high-grade cervical intraepithelial lesions, it demonstrated that endocervical glandular involvement could be an important predictive factor for surgical margin positivity.