Akut koroner olay sırasında yeni tanı atriyal fibrilasyon ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of new onset atrial fibrillation relationship during acute coronary syndrome
- Tez No: 852912
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÖRENEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Olay, Atriyal Fibrilasyon, Akut Koroner Sendrom, Yeni Tanı AF, Acute Coronary Syndrome, Atrial Fibrillation, New Onset AF
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Endüstrileşmiş ülkelerde ölümün önde gelen en önemli nedeni kardiyovasküler hastalıklardır. Akut miyokard iskemisine bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve klinik bulgularla karakterize duruma akut koroner olay (AKO) denir. Atriyal fibrilasyonun (AF)' nin etiyolojisi, iskemi, azalmış atriyal perfüzyon, inflamasyon, nörohumoral faktörler, otonomik regülasyon anormallikleri, yüksek sol ventrikül diyastol sonu basıncı ve yüksek atriyal basıncı içerir. AF' nin gelişimi, daha kötü prognoz ve hastane içi ve uzun vadeli mortalite üzerindeki olumsuz etki ile bağlantılıdır. Biz çalışmamızda, AKO nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda yeni tanı AF insidansını belirlemek, AF gelişiminin öngörücülerini belirlemek ve en son kılavuz stratejilerine göre yönetilen akut koroner olay hastalarının tedavi ve hastane mortalitesi üzerindeki etkisini analiz etmeyi hedefledik. Çalışmaya toplam 118 hasta alındı ve bu hastaların 23(%19.4)'ünde yeni tanı AF tespit edildi. İki grup arasında yapılan karşılaştırmalarda AF grubundaki hastaların yaş ortalamasının (72.5±11.6 karşılık 64.2±12.8 p=0,05), sol atriyum boyutunun (42.4±9.2mm karşılık 38.3±4.2mm p=0,047) ve LAVİ değerinin (41.9±21.4 karşılık 26.2±9.6 p=0,003) daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca 6aylık takiplerinde AF grubunun mortalitesinin istatiksel anlamlı oranda daha yüksek olduğu bulundu(p=0,001). AF grubunda takiplerinde ölüm gelişenlerin ise albumin seviyelerinin daha düşük olduğu ölçüldü(3.3±0.4 g/dL karşılık 3.7±0.3 g/dL p=0.031). Çalışmamız Akut Koroner Olay sırasında gelişen yeni tanı AF'nin yaşlı, LAVİ değeri yüksek, koroner arter hastalığı ileri hastalarda daha sık olduğunu ve bu hasta grubunun mortalitesinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cardiovascular diseases are the leading cause of death in industrialized countries. The condition characterized by symptoms and clinical findings resulting from acute myocardial ischemia is called an acute coronary syndrome(ACS). The etiology of atrial fibrilasyon (AF) includes ischemia, reduced atrial perfusion, inflammation, neurohumoral factors, autonomic regulation abnormalities, elevated left ventricular end-diastolic pressure, and elevated atrial pressure. The development of AF is associated with worse prognosis and adverse impact on in-hospital and long-term mortality. In our study, we aimed to determine the incidence of new onset AF in patients hospitalized due to ACS, to identify predictors of AF development, and to analyze the impact on treatment and hospital mortality of acute coronary syndrome patients managed according to the latest guideline strategies. A total of 118 patients were included in the study and new onset AF was detected in 23 (19.4%) of these patients. Comparisons between the two groups showed that the average age of the patients in the AF group (72.5±11.6 vs. 64.2±12.8 p=0.05), left atrial size (42.4±9.2mm vs. 38.3±4.2mm p=0.047) and LAVI value (41.9±21.4 vs. 26.2±9.6 p=0.003) was found to be higher. Additionally, at 6-month follow-up, the mortality of the AF group was found to be statistically significantly higher (p=0.001). In the AF group, those who died during follow-up had lower albumin levels (3.3±0.4g/dL vs. 3.7±0.3g/dL p=0.031). Our study showed that new onset AF developing during an ACS is more common in elderly patients, with high LAVI values, and in patients with advanced coronary artery disease, and that the mortality of this patient group is higher.