Gender roles in ELT textbook Empower B2: A critical discourse analysis
Empower B2 İngilizce ders kitabında cinsiyet rolleri: Eleştirel söylem analizi
- Tez No: 852913
 - Danışmanlar: PROF. DR. CENNET ENGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Ders Kitabı, Örtük Müfredat, Eleştirel Söylem Analizi, Gender Roles, Textbook, Hidden curriculum, Critical Discourse Analysis
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 184
Özet
Toplumla karşılıklı bir ilişki içerisinde olan ders kitaplarının toplumsal cinsiyet rollerinin ve toplumsal cinsiyet kalıp yargılarının temsilinin kaynakları olduğu bilinmektedir. Örtük program aracılığıyla toplumda her iki cinsiyete de atfedilen rollerin, öğrencilere gizli olarak aktarıldığı düşünülmektedir. Bu nitel çalışmada, ELT Empower B2 ders kitabının içerdiği toplumsal cinsiyet rolleri açısından eleştirel söylem analizi kullanılarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma aynı zamanda ders kitabındaki cinsiyet rollerinin öğrenciler açısından etkilerini araştırmayı da amaçlamıştır. Araştırmada veri elde etmek amacıyla 9 öğrenciyle yapılan yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler ve ders kitabının eleştirel söylem analizi için Fairclough'un üç boyutlu modeli kullanılmıştır. Ders kitabının analizi, 8 ana kategori altında gerçekleştirilmiş ve öğrencilerin görüşmelerde verdikleri cevaplar 4 ana kod altında toplanmıştır. Ders kitabındaki cinsiyet rollerini incelemek için kullanılan kategoriler karakterler, sosyal ve domestik roller, cinsiyet temsili, unvanlar, görünüş sırası, eril ve genel yapılar, aktiviteler ve işler/mesleklerdir. Bulgularda, ders kitabının toplumda var olan cinsiyet rollerinin sürdürülmesine ve yeniden üretilmesine katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Ders kitabında erkek karakterlerin baskınlığı; karakterlerin dağılımı ve karakterlerin bahsedilme sırası üzerinden görülmektedir., Unvanlarda, sosyal ve domestik rollerde ve cinsiyet temsillerinde erkeklerin önceliklendirilmesi görülmektedir. Kadın ve erkeklerin uğraştığı aktivite ve mesleklerin de aynı zamanda toplumdaki cinsiyet rollerini, kalıpyargıları ve geleneksel mesleki rolleri teşvik ettiği görülmektedir. Erkek karakterlere, kadınlara göre daha fazla değer verilmeyen tek kategori, cinsiyeti belirtilmeyen karakterler için kullanılan zamirlerin analizi anlamına gelen genel yapılardır. Öğrenci görüşmelerinin sonuçlarına bakıldığında ise, öğrencilerin ders kitabında aktarılan cinsiyet rollerinden etkilendikleri ve zihinlerinde olumsuz bir kadın temsili oluşturmalarına neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Textbooks, which are in a reciprocal relationship with society, are known to be the sources of the representation of gender roles and gender stereotypes. Through hidden curriculum, the roles attributed to both genders in society are latently transmitted to learners. In this qualitative study, it was aimed to analyze an ELT textbook Empower B2 in terms of the gender roles embedded in it with the help of critical discourse analysis. The study also aimed at exploring the implications of the gender roles in the textbook on the part of students. Semi-structured individual interviews with 9 students and Fairclough's three-dimensional model for critical discourse analysis of the textbook were used to obtain data in the study. The analysis of the textbook was conducted under 8 main categories, and students' answers from the interviews were categorized under 4 main codes. The categories used to examine the gender roles in the textbook are characters, social and domestic roles, gender representation, titles, order of appearance, masculine and generic constructions, activities, and jobs/occupations. In the study, it was revealed that the textbook contributes to maintaining and reproducing the gender roles existing in society. In the textbook, the dominance of male characters is seen through the distribution of the characters, and the order of appearance of the characters. The prioritization of males is also realized in titles, social and domestic roles and gender representations. It is seen that the activities and occupations which males and females are engaged in also promotes the gender roles, stereotypes, and traditional occupational roles in society. The only category where male characters are not valued compared to females is generic constructions, which means the analysis of the pronouns used for the characters who gender is not specified. Regarding the student interviews, it is concluded that the textbook caused students to be influenced by the gender roles transmitted in the textbook and caused them to have a negative representation of females in their minds.