Assessing the environmental impact of energy in the European Union-27 countries: The STIRPAT Model Analysis for the period 2000-2019
Avrupa Birliği-27 ülkelerinde enerjinin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi: 2000-2019 dönemi için STIRPAT Model Analizi
- Tez No: 852915
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL İPEK TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: CO2 emisyonu, Enerji, Çevre, Çevresel Etki Analizi, STIRPAT Modeli, CO2 emissions, Energy, Environment, Environmental Impact Analysis, STIRPAT Model
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çevre koruma politikalarında küresel bir lider olan Avrupa Birliği (AB), iklim değişikliğinin başlıca nedeni olan CO2 emisyonlarının azaltılmasına büyük önem vermektedir. Bu doğrultuda enerji politikalarını çevre politikalarıyla uyumlu hale getirmek için yoğun çaba sarf etmektedir. AB'nin enerji politikasındaki direktiflerine odaklanan bu çalışma, STIRPAT modeli çerçevesinde 2000-2019 dönemi için AB-27'de CO2 emisyonlarına katkıda bulunan faktörleri ortaya koymaya çalışmaktadır. Driscoll ve Kraay standart hatalar ile sabit etkiler modelinin kullanıldığı bu çalışma, AB-27'de nüfus artışı, finansal gelişme ve enerji yoğunluğunun CO2 emisyonları üzerindeki etkilerinin pozitif, yenilenebilir enerji tüketimi ve enerji vergisi gelirlerinin CO2 emisyonları üzerindeki etkilerinin ise negatif olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As a global leader in environmental protection policies, the European Union has placed great emphasis on reducing CO2 emissions, which is the primary contributor to climate change. To achieve this, it has made a strong effort to align its energy policies with its environmental policies. Focusing on the EU's directives in its energy policy, this study attempts to reveal the factors contributing to CO2 emissions in the EU-27 for the period 2000-2019 within the framework of STIRPAT model. Employing the fixed effects model with Driscoll and Kraay standard errors, this study reveals that the impacts of population growth, financial development, and energy intensity on CO2 emissions are positive while the impacts of renewable energy consumption and energy-related tax revenue on CO2 emissions are negative in the EU-27.