A multiple case study about developmentally appropriate technology use in early childhood education classrooms
Okul öncesi eğitim sınıflarında gelişime uygun teknoloji kullanımı üzerine bir çoklu durum çalışması
- Tez No: 852923
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk eğitimi, bilgi iletişim teknolojileri, etkileşimli medya, teknoloji entegrasyonu, gelişime uygun teknoloji kullanımı, Early childhood education, information and communication technologies, interactive media, technology integration, developmentally appropriate use of technology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Teknolojiyi okul öncesi eğitim sınıflarına entegre etmenin dil edinimini, matematik becerilerini ve okuryazarlık yeteneklerini geliştirmek, sosyal etkileşimi teşvik etmek ve öğrencilerin ilkokula hazırlığını artırmak gibi çok sayıda avantajı vardır. Teknoloji entegrasyonu sürecinde karar verici nitelikte olan okul öncesi öğretmenleri, çocuklarla doğrudan iletişimde olmaları sebebiyle eğitimlerinde önemli bir role sahiptir. Okul öncesi öğretmenlerinin teknoloji entegrasyonuna ilişkin mevcut görüş ve davranışları ile uygulamaların gelişimsel uygunluğuna ilişkin verilerin toplanması gereklilik arz etmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, 'Gelişime Uygun Teknoloji Kullanımı' çerçevesinde, Türkiye'deki okul öncesi öğretmenlerinin interaktif medya araçlarını ve bilgi ve iletişim teknolojilerini derslerinde nasıl kullandıklarını araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada nitel bir araştırma yöntemi olan çoklu durum çalışması deseni kullanılmıştır. Çalışma verileri şehir merkezi ve kırsal alanda yeralan iki farklı erken çocukluk kurumunda çalışan dört erken çocukluk öğretmeninden elde edilmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşmeler, odak grupları, doküman analizi ve katılımcı olmayan gözlem kullanılmıştır. Bulgular, hem kırsal hem de şehir merkezinde yeralan okullardaki öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini ve etkileşimli medya araçlarını sınıf etkinliklerine sıklıkla entegre ettiklerini ve teknoloji entegrasyonuna yönelik olumlu bir görüşe sahip olduklarını ortaya koymuştur. Bulgular ayrıca öğretmenlerin teknoloji entegrasyonu uygulamalarında içerik uygunluğu, yetişkin rehberliği ve gelişimsel uygunluğu göz önünde bulundururken diğer teknoloji kullanım ilkelerini dikkate almadıklarını; rol oynama oyunu, aktif kullanım, yaratıcılık ve keşfetme ilkelerini ihmal ettiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Integrating technology into early childhood classrooms has numerous advantages, such as enhancing language acquisition, mathematical skills, literacy abilities, school preparedness of young learners and promoting social interaction. Early childhood teachers, having an important role in children's education, are the decision-makers in the technology integration process because of being in direct communication with children. Data on early childhood teachers' current views and behaviors around technology integration and the practices' developmental appropriateness must to be gathered. Hence, within the framework of 'Developmentally Appropriate Use of Technology', the study intends to investigate how early childhood teachers in Türkiye apply interactive media tools and information and communication technology in their lessons. The study employed a multi-case study design, which is a qualitative research methodology. Four early childhood teachers working for two different early childhood organizations in the city's rural and urban areas provided the data. Semi-structured interviews, focus groups, document analysis, and non-participant observation were all used to collect the data. Findings indicated that teachers in both rural and urban schools frequently integrated information and communication technologies and interactive media tools in classroom activities as well as holding a positive view towards technology integration. The findings also demonstrated that, although teachers were taking into account content appropriateness and adult guidance as well as other developmentally appropriate technology use principles in their technology integration practices, they neglected to address issues like pretend play, active use, creativity, and exploration.