Financial effects of withdrawal from economic unions: The case of BREXIT
Ekonomik birliklerden ayrılmanın finansal etkileri: BREXIT örneği
  1. Tez No: 852932
  2. Yazar: MADINA SULEIMENOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İSKENDEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Brexit, Ekonomik Entegrasyon, Dağılma, FarklılıklarFarklılıklar, Sentetik Kontrol Yöntemleri, Brexit, Economic integration, Disintegration, Difference-in-Differences, Synthetic Control Methods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Uluslararası ticaret ve finans alanında ekonomik entegrasyon hem çok önemli hem de uzun süredir birçok araştırma odağı olmuştur. Ancak, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılışı olarak bilinen Brexit olayı, tersine bir süreç olan birliklerin dağılması konusuna dikkati çekmiştir. Konuyla ilgili güncel araştırmalar çoğunlukla bir ekonomik birlikten ayrılmanın finansal ve ekonomik etkilerini incelemeye odaklanmış olup aynı zamanda Brexit sonrası Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ilişkisini bir vaka çalışması olarak kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı ekonomik birliklerin dağılması için bir olay analizi olarak Brexit sürecinin etkilerini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, farkların farkı sentetik kontrol yöntemleri analiz teknikleri kullanılmıştır. Çalışmada, başta Birleşik Krallık, altı Avrupa Birliği üye ülkesi, üç Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkesi ve üç Avrupa Birliği aday ülkesi olmak üzere dört ana grup örneklem üzerinde araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Birlikten ayrılmanın ekonomik ve finansal etkilerini tespit etmek için 2010 - 2022 yılları arasında çeyreklik bazda gayri safi yurt içi hasıla, hisse senedi fiyatları, faiz ve döviz kurları, yatırımlar ve ticaret metrikleri gibi temel makroekonomik ve finansal göstergeler analizlere dahil edilmiştir. Dağılmanın Birleşik Krallık üzerindeki etkileri, ticaret hacimlerindeki, hisse senedi endeksi, İngiliz Sterlini'nin döviz kurundaki düşüşler ve tahvil getirilerindeki artışlar tarafından açıklanan negatif dinamikleri ortaya koymuştur. Bu etkilerin toplamı ise ülkenin gayri safi yurt içi hasılasında ortalama %7-8'lik bir düşüşe neden olmuştur. Diğer örneklem olan Avrupa Birliği'ndeki incelenen üye ülkeler için artan gayri safi yurt içi hasıla, ticaret ve düşen tahvil faizları tersine sonuçlar ortaya koymuştur. Analiz bulgularına göre, seçilen Avrupa Birliği üye ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılası ortalamada %5-6 artmıştır. Benzer şekilde, Avrupa Birliği dışı ülkeler de genellikle aynı yönde olumlu değişiklikler göstermiştir. Avrupa Birliği aday ülkeleri için ise analizler sadece ihracat üzerinde pozitif bir etki gözlemlemiş, diğer göstergeler önemsiz sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
Economic integration in the field of international trade and finance has long been of paramount importance and a focus of extensive research. Yet, the phenomenon known as Brexit, marking the United Kingdom's departure from the European Union, has shifted attention towards the disintegration of unions as a reverse process. Contemporary studies predominantly concentrate on the financial and economic repercussions of exiting an economic union, concurrently employing the post-Brexit dynamics between the United Kingdom and the European Union as a case study. This research aims to explore the ramifications of the Brexit process as a case study in the dissolution of economic unions. To this end, difference in differences and synthetic control methods as analytical techniques have been employed. The investigation was carried out on four primary sample groups, encompassing the United Kingdom, six European Union member states, three European Free Trade Association countries, and three European Union candidate countries. Key macroeconomic and financial indicators such as quarterly gross domestic product, stock prices, interest and exchange rates, investments, and trade metrics were analyzed from 2010 to 2022 to discern the economic and financial impacts of secession. The findings revealed that the disintegration had negative impacts on the United Kingdom, demonstrated by declines in trade volumes, stock index values, the exchange rate of the British Pound, and increases in bond yields. These effects collectively led to an average reduction of 7-8% in the country's gross domestic product. Conversely, for the other sample group of European Union member states examined, the results showed inverse outcomes with increases in gross domestic product, trade, and decreases in bond yields. According to the analysis, the gross domestic product of the selected European Union member states experienced an average increase of 5-6%. Similarly, countries outside the European Union generally exhibited positive changes in the same direction. For the European Union candidate countries, the analyses only observed a positive effect on exports, with other indicators yielding negligible results.