Understanding the ecological grief experiences of individuals participating in wildfire fighting
Orman yangınlarına müdahale eden bireylerde ekolojik yas deneyimlerini anlamak
  1. Tez No: 852941
  2. Yazar: KADRİYE NAS ÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ERDUR BAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yas, Afet, Ekolojik yas, Solastalji, Yer ile bağlanmaa, Grief, Disaster, Ecological grief, Solastalgia, Place attachment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İklim değişikliğine bağlı ya da insan eliyle çevreye yapılan müdahalelerin bireylerin ruh sağlığını tehdit ettiği görülmektedir. Özellikle belirli bir çevreyle anlamlı bir bağ kurmuş olanlar için çevresel kayıpların etkileri ekolojik yasın varlığına işaret etmektedir. Bu fenomenolojik çalışmada, 2021 yılında meydana gelen orman yangınlarından bir sene sonra yaşananlara ilgili olarak etkilenen bir bölgenin 20 sakiniyle görüşülmüştür. Bu görüşmeler aracılığıyla katılımcıların orman yangınları sırasında ve sonrasında yaşadıkları deneyimlerin yanı sıra çevresel kayıplar ve bu kayıplara verilen ekolojik yas tepkileri incelenmiş ve nasıl başa çıktıkları sorulmuştur. Nitel verilerin tematik analizi, fiziksel kayıplara ek olarak bu çevresel kayıplarla ilişkili anlamların da kaybolduğunu ortaya koymaktadır. Yangın sırasında katılımcılar yangınla mücadeleye katılmanın yanı sıra çeşitli duygusal, davranışsal, bilişsel ve fizyolojik tepkiler göstermiştir. Ayrıca, yangının sebep olduğu çevresel kayıplarla ilişkili birçok yeni ekolojik yas tepkisi ilk kez ele alınmıştır. Alanyazınına paralel olarak, katılımcılar çevresel kayıplar sonucunda önceden çevreden alınan huzuru özleme ve yeni çevreyi yabancılama tepkileri verirken, bazı hatırlatıcılarının hala kayıplarını ve yangına dair anılarını tetiklediği keşfedilmiştir. Katılımcılar bu çevresel kayıplarla başa çıkmak için yeni ağaçlar ekerek doğal çevreyle daha fazla ilişki kurmaya yönelmiştir. Çalışmanın çıktıları alanyazınındaki yas ve ekolojik yas olgusu üzerinden tartışılmıştır. Çıktılardan hareketle ruh sağlığı çalışanlarına, politika geliştiricilere ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Increasing environmental changes, due to climate change and human-induced interventions in the environment, appear to threaten mental health. Especially for those who have developed a meaningful connection with a particular environment, the impacts of environmental losses point out an emergence of grieving responses. In this phenomenological study, 20 local residents were interviewed one year after the Mazı Wildfires happened in 2021. Through these interviews, the experiences during and after the fires were explored, as well as the environmental losses and grieving responses. The thematic analysis of the qualitative data revealed that along with the physical losses, subtle meanings associated with the environment had been lost as well. During the fire, participants showed several emotional, behavioral, cognitive and physiological reactions as well as participating in firefighting. Moreover, many new ecological grief reactions associated with fire-caused environmental losses were uncovered for the first time. In parallel with the literature, among the environment-specific reactions, longing for the solace that the previous environment used to produce and alienation from the new environment were also reported. Some reminders still triggered people's memories of their loss and the fire. To cope with these environmental losses, participants tended to engage more with the environment by planting new trees. The findings were discussed with the existing grief and ecological grief literature. Based on the results, several recommendations have been presented to mental health professionals, policy developers, and researchers.