Early detection of work-related musculoskeletal disorders in nurses training in healthcare facilities in Iraq: The case of Hilla Hospital
Irak'taki sağlık kuruluşlarında eğitim veren hemşirelerde işe bağlı kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının erken tespiti: Hilla Hastanesi örneği
- Tez No: 852943
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH KUTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, Hemşireler, İşle ilgili kas iskelet hastalıkları, Risk faktörleri, Kas iskelet sistemi hastalıkları, Health workers, Nurses, Work-related musculoskeletal disorder, Risk factors, Musculoskeletal disorders
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, İSG, çeşitli sektörlerde çalışanların sağlığı, güvenliği ve refahı ile ilgilenir. Hemşireler sağlık hizmetlerinin merkezinde yer alır ve toplumların refahına katkıda bulunur. Sağlık hizmetleri sektöründeki iş yerleri zaman zaman tehlikeli olabilen karmaşık ortamlardır ve güvenli olmayan çalışma koşulları sağlık hizmetleri sektöründeki iş gücünün azalmasına neden olabilir. Sağlık çalışanlarının sunduğu bakımın kalitesi kısmen çalışma ortamlarının kalitesine bağlı olduğundan, bu sektördeki uygun çalışma koşulları çalışanların sağlığını ve refahını dikkate almalıdır. İşle ilgili kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları (KİSH) vücudun bağ dokularını etkileyen yaralanmalardır. KİSH, hastaların tıbbi bakım talep etmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Nedenlerin, özellikle de işle ilgili nedenlerin anlaşılması, birincil önlemenin anahtarı olmaya devam etmektedir. KİSH, dünya genelinde mesleki yaralanma ve sakatlıkların önde gelen nedenlerinden biridir. Irak'taki hemşireler, garip durumlar, ağır kaldırma ve hastalarla tekrarlayan hareketler nedeniyle işle ilgili kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından muzdariptir. Bu çalışmada, iş kazalarının kabul edilebilir bir düzeye indirilmesi için sağlık kuruluşlarında eğitim veren hemşirelerin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kapsamında Kas-İskelet Sistemi rahatsızlıklarının erken teşhisi ele alınmaktadır. Farklı bir anlatımla bu çalışmanın temel amacı, Irak'taki sağlık kuruluşlarında eğitim veren (ve özellikle Hilla Genel Eğitim Hastanesi'nde çalışan) hemşirelerde yaşanabilicek KİSH erken tespitidir. Araştırmada tanımlayıcı kesitsel bir çalışma tasarımı kullanılmıştır. Bilgi toplamak için İskandinav Kas-iskelet Anketi (NMQ) kullanılmıştır. Bu anket vücudun dokuz bölgesini (boyun, omuz, sırt, dirsek, el/bilek, bel, kalça/uyluk, diz ve ayak/ayak bileği) kapsamaktadır. Anket, son 6 gün veya bir yıl içinde herhangi bir ağrı olup olmadığını soran kişinin kendi bildirdiği veya kendinden bildirilen bir anket formatındadır. Saha araştırmasında, yığın büyüklüğü 400 olan sahadan, rastgele seçilen 206 hemşireden NMQ ile toplanan bölgiler istatistiksel olarak yeterli olmuştur. Araştırma verileri SPSS 26.0 programında analiz edilmiştir. Ankete katılan hemşirelerin %60,7'sinin erkek, %39,3'ünün kadın olduğunu belirlenmiştir. İstatistiksel analizler, herhangi bir yaş grubu ile eğitim düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir. Vücudun herhangi bir bölgesiyle ilgili hemşireler arasında, 12 aylık işe bağlı kas-iskelet prevalansı en yüksek bel bölgesinde (%51.9) olmuş ve bunu boyun (%37.4) izlemiştir. Araştırmanın bulgularına göre, KİSH'ler için ana risk faktörü egzersiz olmuştur. KİSH ile, sigara, egzersiz ve cinsiyet, saat işe, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma yılı, hastanede çalışılan birim değişkenleri arasında güçlü bir ilişki söz konusu olmuştur (p ≤ 0.05). Çalışmanın sonuçlarına göre, sadece fiziksel egzersizlerin iş sırasında kas risklerini öngördüğünü ortaya koymuştur (OR=4.366, Cl=1.569-12.15). Bu çalışmadan elde edilen bulgular, bölgedeki hastane yöneticileri tarafından, hastanelerde mesleki riskleri azaltmak ve hasta bakımını iyileştirmek için hemşireler arasında KİSH'nın önlenmesi ve yönetimine yönelik tedavi stratejileri konusunda uygun rehberlik hizmetleri sağlanması amacıyla kullanılabilir olması açısından önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, workplace health, safety, and welfare are covered under Occupational Health and Safety (OHS), which serves as a foundation for reducing occupational accidents to an acceptable level. OHS is concerned with the health, safety, and welfare of workers in a variety of industries, and nurses are at the center of health services and contribute to the welfare of societies. Workplaces in the health services sector are complex environments that can be dangerous from time to time, and unsafe working conditions can cause a decrease in the workforce in the health services sector. Decent working conditions in this sector must take into account the health and well-being of workers, as the quality of care provided by health care workers depends in part on the quality of their working environment. Work-related musculoskeletal disorders (WMSDs) are injuries that affect the connective tissues of the body. It is one of the leading causes of occupational injury and disability worldwide. Nurses in Iraq suffer from work-related musculoskeletal disorders due to awkward situations, heavy lifting, and repetitive movements with patients. The main aim of this study was the early detection of work-related musculoskeletal disorders among nurses working at Hilla General Teaching Hospital in Babylon. A descriptive cross-sectional study design was used. The Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used to collect information. Musculoskeletal disorders are one of the most common reasons patients seek medical care. Musculoskeletal diseases are still the main source of disability and lost working time. Understanding the reasons, especially work-related reasons, is still the key to primary prevention. This questionnaire covered nine areas of the body (the neck, shoulder, back, elbow, hand/wrist, lower back, hip/thigh, knee, and foot/ankle). It is a self-reported questionnaire asking if there has been any pain in the past 6 days or year. NMQ was used to collect information from 206 randomly selected nurses from abroad, and the sample size was 400. The research data were analyzed with SPSS for Windows 26.0. The study showed that 60.7% of the nurses were male and 39.3% female. The analysis showed that there was no significant relationship between any age group and education level. Among nurses from any part of the body, the 12-month work-related musculoskeletal prevalence was highest in WMSDs of the low back (51.9%), followed by the neck (37.4%). The main risk factor for WMSDs was exercise. There was a strong correlation between work-related musculoskeletal disorders, age, marital status, education level, seniority, the unit worked in the hospital, smoking, exercise, gender, and work hours (p ≤ 0.05). The results of our study revealed that only physical exercises predict muscular risks during work (OR = 4.366, CL = 1.569–12.15). The findings of the study can be used by hospital administrators to provide appropriate guidance on treatment strategies for the prevention and management of work-related musculoskeletal disorders among nurses to reduce occupational risks and improve patient care in hospitals.