Psikedelik akımın minimalist müziğe etkileri: La Monte Young ve Terry Rıley'nin eserlerinde psikedelik eğilimler
The effects of psychedelic movement on minimalist music: Psychedelic tendencies in the works of La Monte Young and Terry Riley
  1. Tez No: 853027
  2. Yazar: UĞUR CİHAT SAKARYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE BORAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: La Monte Young, Terry Riley, Minimalizm, psikedelia, psikedelik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu araştırma,“psikedelik akımın Minimalist müziğe etkileri nelerdir?”ve“bu etkiler nasıl gözlemlenebilir?”sorularını, La Monte Young ve Terry Riley'nin eserleri özelinde cevaplamayı amaçlar. Bu doğrultuda literatür taramasına ek olarak bestecileri araştırma sürecine dahil etmek için Young ve Riley ile; çoklu medya-psikedelik duyarlılık ilişkisini öğrenebilmek için de Morton Subotnick ve Ramon Sender'la çevrimiçi yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Aynı amaç doğrultusunda Young'ın Dream House'unda bir haftalık bir araştırma yapılmış; psikedelik-çoklu medya için merkez bir kurum olan San Francisco Tape Music Center'dan kalan ve Mills College'da korunan malzemeyi de kapsayacak şekilde literatür taraması genişletilmiştir. San Francisco Tape Music Center'ın kendi gelişimini sürdürürken avangarda olan katkıları niş kavramıyla kurulan analojiye dayanılarak incelenmiştir. Analitik bağlam için üç bileşenli bir yaklaşım kurgulanmıştır. Bunlar: Bir psikedelik deneyimi anlayabilmek için model sağlayan, Allan Hobson'un beyin-bilinç kavramı ve Etkinlik-Girdi-Modülasyon modeli (EGM); psikedelik esinle minimalist müzik arasındaki zamansal bağlantıyı açıklayabilmek için Frederic Melges'in şimdinin uzaması kavramı ve bunun dikey müzikteki karşılığını arayan Jonathan Kramer'in müziksel zaman terminolojisi ve bestecilerle yapılan görüşmelerdir. Bu yaklaşım kapsamında, altı kavramsal odakta yapılan çıkarımlar dikkat çekici sonuçlar sağlamıştır. Zamansal disoryantasyon odağı bestecilerin psikedelik deneyimlerdeki şimdinin uzamasını yaratmak üzere geçmiş-şimdi-gelecek ardışıklığını ve bununla bütünleşik olan doğrusal zaman ve teleolojik dinlemeyi engellemek için şimdide merkezlenen bir zaman duyusu kuran dronları (Young) veya tekrarı (Riley) kullandığını göstermiştir. İkinci odakta psikedelik deneyimlerde odaklanılan dış uyarıcıların analogları olacak şekilde müziksel malzemenin dronlara (Young) veya basit tekrarlı kalıplara (Riley) indirgendiği görülmüştür. Üçüncü odakta psikedelik deneyim esnasında dış uyarıcılarda ortaya çıkan algısal değişimleri Young'ın ikincil akustik fenomenler aracılığıyla, Riley'nin ise sonsuz kombinasyona imkan veren tekrarlı kalıplarla yarattığı görülmüştür. Dördüncü odak psikedelik deneyimlerde artan içsel uyarıcı yoğunluğunun karşılıklarının bireysel hayal gücü ve sonik hafızada bulunduğunu göstermiştir. Beşinci odak psikedelik deneyimlerle birleşen çeşitli spiritüel deneyimlerin örnek eserlerde başlatıldığını göstermiştir. Son çıkarım odağı duyular arası birleşimin (sinestezi) Dream House'un temeline nüfuz ettiğini göstermiştir. İlk iki odaktaki çıkarımlar psikedelik esinin minimalist müziğin doğrudan yapısal özelliklerini etkilediğini göstermiştir. Bu araştırmayla psikedelik akımın minimalist müziğe etkileri tümel olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to answer these questions:“What are the effects of the psychedelic movement on minimalist music?”and“how can these be observed in the works of La Monte Young and Terry Riley specifically?”In this regard, after the literature review, semi-structured interviews are conducted with Young and Riley to include them in the research process and, with Morton Subotnick and Ramon Sender to learn the relationship between the multimedia and psychedelic sensitivity. For the same purpose, a one week research was conducted in Young's Dream House; the literature review was expanded to include the material from the San Francisco Tape Music Center, a the central instution for the psychedelic multimedia, preserved at Mills College. The San Francisco Tape Music Center's contributions to avant-garde while continuing to its own development were examined based on the analogy with the concept of the niche. A three-component approach was builded for analytical context. These are Allan Hobson's brain-mind concept and the Activity-Input-Modulation model (AIM) which provide a model for understanding a psychedelic experience; in order to explain the temporal connection between the psychedelic inspiration and minimalist music, the concept of the prolongation of present of Frederic Melges, and musical time terminology of Jonathan Kramer who searched of the equivalent of this in vertical music and, interviews with composers. Within the scope of this approach, the inferences made in six conceptual focuses provided remarkable results. Focus of temporal disorientation has shown that, to create the prolongation of the present in the psychedelic experiences, the composers use drones (Young) or repetition (Riley), which create a sense of time centered in the present, to avoid the past-present-future successiveness and its integrated linear time and teleological listening. In the second, it has been observed that the musical material is reduced to drones (Young) or simple repetitive patterns (Riley) which are the analogs of the external stimuli focused on in psychedelic experiences. In the third, it has been observed that Young creates the perceptual changes that occur in external stimuli during psychedelic experience through secondarily acoustical phenomena and Riley creates them with repetitive patterns that allow infinite combinations. The fourth has shown that the increased internal stimuli intensity in psychedelic experiences has correlates in individual imagination and sonic memory. The fifth has shown that various spiritual experiences combined with the psychedelic experiences are initiated in the examplary works. The final has shown that synesthesia permeates the foundation of Dream House. First two focuses have shown that the psychedelic inspiration directly effects the structural features of minimalist music. Through this research, the effects of the psychedelic movement on minimalist music have been generally determined. Keywords : La Monte Young, Terry Riley, Minimalism, psychedelia, psychedelic.