Effect of the working capital on profitability: A study on the companies in the BIST
Çalışma sermayesinin karlılık üzerindeki etkisi: Borsa İstanbuldaki firmalar üzerine bir çalışma
- Tez No: 853044
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DÜZAKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Maliye, İşletme, Econometrics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma sermayesi, Karlılık, Borsa İstanbul, Panel veri analizi, Working capital, Profitability, Borsa İstanbul, Panel data analysis
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada işletme sermayesinin karlılık üzerindeki etkisi araştırmak için 209 imalat firmasından oluşan evren içinden verilerine ulaşılabilen 78 firma örneklem olarak alınmış ve finansal oranlardan yararlanılmıştır. Çalışmada aktif karlılığı(ROA), faaliyet kar marjı(OPM), net kar marjı(NPM) ve öz sermaye karlılığı(ROE) bağımlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Finansal kaldıraç(FL), alacak devir hızı(RT), stok devir hızı(ST), borç devir hızı(APT) ve cari oran(CR) bağımsız değişkenler olarak ele alınmıştır. Firma büyüklüğü(FS), kontrol değişkeni olarak ele alınmıştır ve her bir firmanın toplam aktiflerinin, çalışmadaki 78 adet firmanın toplam toplam aktiflerine bölündükten sonra 100 ile çarpılarak yüzde haline getirilmesiyle hesaplanmıştır. Veriler Kamuyu Aydınlatma Platformu(KAP) ve Finnet'ten elde edilmiştir. Çalışma kapsamında Borsa İstanbul'da işlem gören 78 şirketin 2010-2021 yılları arasındaki yıllık verilerinden yararlanılmıştır. Gerekli analizlerin yapılabilmesi için R programlama dilinden yararlanılmıştır. Panel veri analizleri R programlama dili yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Her bağımlı değişken için sabit etkiler modeli(FEM), havuzlama modeli(PM) ve rassal etkiler modeli(REM) oluşturulmuştur. Daha sonra bu modeller F-Test, Lagrange Multiplier Testi ve Hausman Testi yardımıyla karşılaştırılmıştır. Bu şekilde her bağımlı değişken için en uygun model seçilmiştir. Çalışma sonunda ROA ile RT, APT, CR ve FS arasında anlamlı ve pozitif, ROA ile FL arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. OPM ile CR ve FS arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki ve OPM ile ST ve FL arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. NPM ile CR ve FS arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki ve NPM ile FL arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. ROE ile CR, APT ve FS arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki ve ROE ile FL arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, in order to investigate the effect of working capital on profitability, 78 firms whose data were able to be accessed were considered the sample among a population composed of 209 manufacturing firms, and financial ratios were utilized. Return on assets(ROA), operating profit margin(OPM), net profit margin(NPM), and return on equity(ROE) were dependent variables. Financial leverage(FL), receivables turnover(RT), stock turnover(ST), accounts payable turnover(APT), and current ratio(CR) were independent variables. Firm size was control variable and it was calculated by dividing the total assets of each company by the sum of the total assets of 78 companies in the study and, in order to make it a percentage, multiplying it by 100. Data were obtained from Public Disclosure Platform and Finnet. Within the scope of the study, the annual data of 78 companies whose shares are traded on Borsa İstanbul were utilized between 2010 and 2021. In order to perform the required analyses R programming language was utilized. Panel data analyses were conducted with the help of R language. Fixed effects model(FEM), pooling model(PM), and random effects model(REM) were formed for each dependent variable. Then, these models compared with the help of F-Test, Lagrange Multiplier Test, and Hausman Test. By this method, the most suitable model was selected for each dependent variable. In conclusion, a significant and positive relationship between ROA and RT, APT, CR, and FS, and a significant and negative relationship between ROA and FL were found. A significant and positive relationship between OPM and CR, and FS, and a significant and negative relationship between OPM and ST, and FL were found. A significant and positive relationship between NPM and CR, and FS, and a significant and negative relationship between NPM and FL were found. A significant and positive relationship between ROE and CR, APT and FS, and a significant and negative relationship between ROE and FL were found.