Çalışma sermayesi finanslama stratejilerinin firma karlılığı üzerine etkileri:İMKB'de kayıtlı firmalar üzerinde bir araştırma
The effects of working capital financing strategies on profitability: A research on companies listed on ISE
- Tez No: 331876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİKAİL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma sermayesi, Karlılık, Finanslama Stratejisi, Regresyon, Working capital, Profitability, Financing Strategy, Regression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Firmalar için karlılık, var oldukları günden beri en önemli amaçlardan biridir. Çalışma sermayesi ile firma karlılığı arasındaki sıkı ilişkiden dolayı firmaler için önem arz eden çalışma sermayesi yönetiminin başarısında karlılık, risk ve likidite arasındaki dengenin sağlanması da önemli bir etkendir. Bu dengenin kurulması ise firmalerin hangi finanslama stratejisini uygulayacağına bağlıdır. Yapılan bu çalışmada, çalışma sermayesi finanslama stratejilerinin firma karlılığı üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde çalışma sermayesi yönetimiyle ilgili genel kavramlar, ikinci bölümünde çalışma sermayesi finanslama stratejileri ve karlılık arasındaki ilişki açıklanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise bu ilişkiyi açıklamak için İMKB?de kayıtlı dokuma sanayinde faaliyette bulunan 16 firma üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırma verileri 2003 ? 2012 yılları arasında dokuma sanayinde faaliyet gösteren firmaların mali tabloları kullanılarak hesaplanan oranlardan oluşmaktadır. Zaman serilerinin durağanlığı Eviews programı yardımıyla birim kök testi ile test edilmiştir, daha sonra da verilerin durağan olduğu görülüp SPSS 15.0 programı kullanılarak basit regresyon analizi yapılmıştır. Buna göre yapılan analiz sonucunda İMKB?de kayıtlı olan ve dokuma sanayinde faaliyette bulunan firmaların ?çalışma sermayesi finanslama stratejilerinin aktif karlılık oranına etkisi yoktur? hipotezi reddedilmiş, ancak ?çalışma sermayesi finanslama stratejilerinin özkaynak karlılık oranına etkisi yoktur? hipotezi kısmen reddedilebilmiştir. Çünkü teoriye göre dengeli stratejinin karlılığı artırıcı etkisi, muhafazakar stratejiye göre daha yüksek olmasına rağmen, dokuma sanayi firmalarının özkaynak karlılığı için aynı sonuca ulaşılmamıştır. Benzer şekilde karlılığı artırmadaki en etkili strateji atılgan strateji olmasına rağmen, dokuma sanayindeki firmaların özkaynak karlılığı için aynı sonuç sağlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Profitability is one of the most important objectives for companies since they have been. Due to the tight relationship between the profitability of the company and working capital, the succes of working capital management which is important for businesses, depends on ensuring the balance between profitability, risk and liquidity. Establishment of this balance depends on which financing strategy will be applied by businesses. In this study, tried to determine the effects of working capital financing strategies on the companies? profitability. In the first part of the study, the basic concepts related to management of working capital, and in the second section, it is explained the relationship between working capital financing strategies and profitability. And in the third and final part in order to explain this association, a research is carried out on 16 publicly traded companies which operates in weaving industry. Research data consist of calculated ratios using financial statements of firms which operate in the weaving industry in between 2003-2012 years. Stationary of time series has been tested with unit root test with the help of Eviews program and having seem that data are stationary and a simple regression analysis was performed using SPSS 15.0 software. According to the result of the analysis, a hypothesis about ?Publicly traded companies? operating in the weaving industry "working capital financing strategies have no effect on the rate of return on assets? is rejected ,however a hypothesis about ? Working capital financing strategies have no effect on the rate of return on equity? is partially rejected. Because, according to theory, the effect of increasing the profitability of a balanced strategy, although higher than the conservative strategy, the same conclusions can not be derived for weaving industry firms? return on equity. Similarly, although to increase profitability the most effective strategy is aggressive strategy, the same results can not be derived for the weaving industry firms? return on equity.