Çalışma sermayesi yönetiminin firma karlılığı üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul'a kote edilmiş imalat sektöründeki şirketler üzerine bir araştırma
Effect of working capital management on firm's profitability; A study on manufacturing which firms listed on İstanbul Stock exchange
  1. Tez No: 456548
  2. Yazar: ÖZGE AVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. GÖKHAN SÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Panel Veri Analizi, İmalat Firmaları, Firma Karlılığı, Brüt Faaliyet Karlılığı, Firma Büyüklüğü, Nakit Dönüşüm Süresi, Panel Data Analysis, Manufacturing Firms, Firm Profitability, Gross Operating Profit, Firm Size, Cash Conversion Cycle
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çalışma sermayesi yönetimi, firmaların faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürmeleri konusunda özellikle likidite unsuru üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, çalışma sermayesi yönetiminin firma karlılığına etkisinin ölçülmesi amacıyla 2010 – 2014 yılları arası için BIST'te kayıtlı olan 205 imalat firması panel veri analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın genelinde, çalışma sermayesi yönetiminde likidite unsurunun firma karlılığındaki rolünün büyük önem taşıdığı görülmüştür. Çalışmanın sonuçları, firmaların nakit dönüşüm sürelerinin brüt faaliyet karlılıklarını %1 düzeyinde ya da negatif olarak etkilediği görülmektedir. Bunun anlamı, firmaların nakit dönüşüm sürelerini etkin bir şekilde kullanma stratejileri ile brüt faaliyet karlılıklarını arttırıp firma değerini arttırabileceğidir. Kontrol değişkenler arasında yer alan finansal kaldıraç ve firma büyüklüğü unsurlarının ise brüt faaliyet karlılığını anlamlı bir şekilde etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The working capital management has an important role regarding continue with featly of firm's activity specially on the liquidity. The study based on data collected from 205 manufacturing firms listed on Istanbul Stock Exchange Market for the period 2010 – 2014 in an attempt to investigate the effects of working capital management on firm's profitability by using panel data analysis. Throughout the study, liquidity factor has an important role the effects of working capital management. The results indicate that firm's cash conversion cycle effect of gross operating profit at level of 1% or as negative. That mean, firm can use to firm's cash conversion cycle and increase firm value with effectively strategy. Financial leverage and firm size a control variables has not significant effect on the gross operating profit.