Origami temelli etkinliklerin ortaokul öğrencilerinin uzamsal düşünebilme becerilerine etkisi
The effect of origami-based activities on the spatial thinking skills of middle school students
  1. Tez No: 853047
  2. Yazar: TUĞBA NUR KOPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ÖZSOY, DOÇ. DR. BURÇAK BOZ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geometri öğretimi, Origami temelli etkinlikler, Uzamsal düşünebilme becerisi, Geometry teaching, Origami based activities, Spatial thinking ability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Amaç: Bu çalışma matematik öğretiminde origami temelli etkinliklerin kullanılmasının ortaokul öğrencilerinin uzamsal düşünebilme becerileri üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup zayıf deneysel araştırma desenlerinden biri olan statik grup ön test son test desen benimsenmiştir. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde İstanbul ilinin Esenler ilçesinde yer alan bir devlet okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi deney grubunda 32 öğrenci ve kontrol grubunda 32 öğrenci olmak üzere toplam 64 yedinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Haftada 2'şer saat olmak üzere 7 hafta boyunca kontrol grubu öğrencileriyle matematik dersleri mevcut öğretim programına göre yürütülürken deney grubu öğrencileriyle matematik dersleri mevcut öğretim programına ek olarak origami temelli etkinliklerle yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Kart Çevirme Testi, Kağıt Katlama Testi, origami etkinlikleri çalışma kağıtları ile toplanmış olup deneysel sürecin etkilerini incelemek amacıyla Kart Çevirme Testi ve Kağıt Katlama Testi ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler parametrik analiz yöntemlerinden bağımsız örneklem t-testi, eşleştirilmiş (bağımlı) örneklem t-testi ile parametrik olmayan analiz yöntemlerden Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Uygulamalar öncesinde yapılan verilerinin analizi sonucunda deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Kart Çevirme Testi puanlarında deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Kağıt Katlama Testi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı ve bu bağlamda grupların eşdeğer olduğu görülmüştür. Uygulamaların ardından ise deney ve kontrol gruplarına ait Kart Çevirme Testi son test puanları arasında ve deney ve kontrol gruplarına ait Kağıt Katlama Testi son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya konmuştur. Ayrıca deney grubunun Kart Çevirme Testi ön test ile Kart Çevirme Testi son test puanları arasında ve deney grubunun Kağıt Katlama Testi ön test ile Kağıt Katlama Testi son test puanları arasında önemli ölçüde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bir başka bulgu ise kontrol grubu öğrencilerinin Kart Çevirme Testi ön test ve Kart Çevirme Testi son test puanları arasında önemli ölçüde bir farklılık görülürken Kağıt Katlama Testi ön test puanları ve Kağıt Katlama Testi son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olmamasıdır. Sonuç: Araştırma sonunda origami temelli matematik öğretiminin uzamsal becerinin alt bileşenlerinden olan uzamsal yönelim becerisi ve uzamsal görselleştirme becerisinin gelişimine destek olduğu fakat origami temelli matematik öğretimi ve mevcut öğretim programı ile gerçekleştirilen öğretim arasında uzamsal yönelim ve uzamsal görselleştirme becerileri açısından önemli ölçüde fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar bağlamında öğretmenlere ve araştırmacılara dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the impact of using origami-based activities in mathematics instruction on middle school students' spatial reasoning skills. Material and Methods: This study utilized a quantitative research method and adopted a weak experimental research design, namely the static group pretest-posttest design, to examine the impact of using origami-based activities in mathematics instruction on the spatial reasoning skills of middle school students. The research was conducted in a public school located in the Esenler district of Istanbul during the second semester of the 2022-2023 academic year. The sample of the study consisted of a total of 64 seventh-grade students, with 32 students in the experimental group and 32 students in the control group. For a duration of 7 weeks, mathematics lessons were conducted for the control group students according to the existing curriculum for 2 hours per week, while for the experimental group students, mathematics lessons were conducted with the addition of origami-based activities to the existing curriculum. The data of the research were collected through the Card Rotation Test, Paper Folding Test, and origami activity worksheets. To examine the effects of the experimental process, the Card Rotation Test and Paper Folding Test were applied as pretests and posttests. The obtained data were analyzed using parametric analysis methods, including independent sample t-test and paired (dependent) sample t-test, as well as non-parametric analysis methods, including Mann-Whitney U test and Wilcoxon Signed Ranks test. Results: Analysis of the data collected before the applications revealed that there was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of Card Rotation Test scores and Paper Folding Test scores. In this context, it was observed that the groups were equivalent. Following the applications, it was found that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of Card Rotation Test post-test scores and Paper Folding Test post-test scores. Additionally, a significant difference was observed in the experimental group's Card Rotation Test scores between the pre-test and post-test, as well as in the Paper Folding Test scores between the pre-test and post-test. Another finding is that, while there was a significant difference in the control group's Card Rotation Test scores between the pre-test and post-test, there was no significant difference between the pre-test and post-test scores of the Paper Folding Test. Conclusion: At the end of the research, it was observed that origami-based mathematics instruction supported the development of spatial orientation ability and spatial visualization ability, which are subcomponents of spatial skills. However, it was concluded that there was no significant difference in terms of spatial orientation and spatial visualization abilities between origami-based mathematics instruction and the instruction conducted with the existing curriculum. Recommendations for teachers and researchers have been provided in the context of the obtained results.