Anthropomorphic and zoomorphic figurines of Paleolithic era
Paleolitik dönem insan ve hayvan figürinleri
- Tez No: 853070
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ATAKUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Üst Paleolitik dönem, Venüs figürinleri, bağlam, hammadde, ritüel, Upper Paleolithic period, Venus figurines, context, raw material, rituals
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerleşim Arkeolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Üst Paleolitik döneme ait Venüs figürinleri, insanoğlunun bugüne kadar ürettiği en esrarengiz nesnelerden bazılarıdır. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların çoğu, tarih öncesi heykelciklerin kadınları doğurganlık sembolleri olarak temsil ettiği fikrine dayanıyordu. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu figürinlerin kullanımının ve anlamının zaman ve mekan içinde çok yönlü olarak değiştiğini ortaya koymaktadır. Bu tezin amacı, Üst Paleolitik döneme ait antropomorfik ve zoomorfik figürinlerin, mekan, hammadde ve tip itibari ile hangi bölge ve zamanlarda yoğunlaştığını tespit ederek, figürinlerin kullanım biçimlerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, bu tezde, Üst Paleolitik döneme ait, Orta Avrupa, Güney Avrupa, Rusya ve Sibirya'dan gelen tüm yayınlanmış figürinleri sistematik bir şekilde bir araya getirerek, figürinlerin farklı kültürel bağlamlardaki kullanım ve anlamlarına ışık tutmak ve bu bağlamlar arasındaki olası kültürel etkileşim örüntülerini ortaya çıkarmak için istatistiksel analizler yaptım. Bu analizlerde, figürinlerin bulunduğu bölge ve zaman, hammaddesi, mekan, ilişkili olduğu materyaller ve tip özellikleri tek tek kategorize edilmiştir. Figürinlerin sembolik iletişimin göstergesi olarak, aynı zamanda insan topluluklarını ortak ritüel veya günlük aktivitelerle bir arada tuttuğu gerçeğine ulaşan bu çalışmanın sonuçlarının, maddi kültür çalışmalarında yeni metodolojilerin gücünü ve bunların arkeolojiye uygulanmasını gerekliliğini göstereceğini umuyorum; çünkü bu tür metodolojiler geçmiş algıyı ve sosyal yapıları anlamamıza yardımcı olurken, aynı zamanda modern algılarımızla geçmiş algılarımız arasındaki temel farklılıkları da gösterir.
Özet (Çeviri)
Venus figurines from the Upper Paleolithic period are among the most mysterious objects ever produced by humanity. Most of the research conducted so far has been based on the idea that prehistoric figurines represent women as symbols of fertility. Recent studies, however, reveal that the use and meaning of these figurines have varied extensively over time and space. The purpose of this thesis is to determine the concentration of anthropomorphic and zoomorphic figurines from the Upper Paleolithic period in terms of location, raw material, and type, and to elucidate the ways in which these figurines were used. In line with this goal, this thesis systematically gathers all published figurines from the Upper Paleolithic period, originating from Central Europe, Southern Europe, Russia, and Siberia. Statistical analyses are conducted to shed light on the usage and meanings of figurines in different cultural contexts and to reveal possible patterns of cultural interaction among these contexts. In these analyses, the regions and time period in which the figurines were found, their raw materials, context, intra- site context, associated materials and typological features are categorized individually. This study, reaching the conclusion that figurines serve as indicators of symbolic communication and simultaneously unite human communities through shared rituals or daily activities, is expected to demonstrate the power of new methodologies in material culture studies and the necessity of applying them to archaeology. These methodologies not only aid in understanding past perceptions and social structures but also highlight fundamental differences between our modern perceptions and those of the past.