Enhancing green partnership between Türkiye and the European Union through the European Green Deal
Avrupa Yeşı̇l Mutabakatı aracılığıyla Türkı̇ye ve Avrupa Bı̇rlı̇ğı̇ arasındakı̇ yeşı̇l ortaklığın güçlendı̇rı̇lmesı̇
- Tez No: 853086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa Birliği, Yeşil Ortaklık, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Çevre Politikaları, İklim Değişikliğine Dayanıklılık, Ortak Girişimler, Türkiye, European Union, Green Partnership, European Green Deal, Environmental Policies, Climate Change Resilience, Joint Initiatives
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Avrupa Birliği (AB) çevre ve iklim değişikliği konusunda uzun süreden beri yürüttüğü politikası ile önemli oyun kurucular arasındadır. AB'nin öncü rolü 11 Aralık 2019 tarihinde“Avrupa Yeşil Mutabakatı”olarak çevresel ve sürdürülebilir bir politikaya dönüşmüştür. AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler hiçbir zaman kopma noktasına gelmemekle beraber, istikrarlı bir yükseliş de izlememiştir. Bu tez, Türkiye ile AB arasındaki stratejik ortaklığın Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın uygulanması yoluyla artırma potansiyelini araştırmayı hedeflemektedir. Çalışmamızın odak noktası, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Türkiye ile AB arasındaki stratejik ilişkiyi katılım sürecinin ötesinde nasıl daha da güçlendirip derinleştirebileceğini araştırmaktır. Bu araştırma, AB'deki çevre politikalarının tarihsel gelişimini, Türkiye'nin çevre politikalarının buna karşılık gelen evrimini ve Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Türkiye'nin çevre stratejileri üzerindeki etkilerini kapsamaktadır. Çalışmada ayrıca, iklim değişikliğine dayanıklılığı teşvik eden ortak girişim ve projelerin yanı sıra Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın Türkiye-AB iş birliği üzerindeki potansiyel etkileri de incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) stands as a key player in the realm of environmental and climate change policies, boasting a longstanding commitment. The EU's pioneering role took a transformative turn on December 11, 2019, with the introduction of the“European Green Deal,”(EGD) marking a significant shift towards environmental sustainability. Despite the absence of a ruptured relationship between the EU and Türkiye, their association has not witnessed a consistent upward trajectory. This thesis aims to explore the prospect of fortifying the green partnership between Türkiye and the EU by implementing the EGD. Our study focuses on exploring how the EGD can contribute to the enhanced strength and depth of the strategic relationship between Türkiye and the EU, extending beyond the accession process. The research examines the historical development of environmental policies in the EU, the corresponding evolution of Türkiye's environmental policies, and the impact of the EGD on Türkiye's environmental strategies. Furthermore, the study investigates the potential effects of the EGD on Türkiye-EU cooperation, encompassing joint initiatives and projects aimed at promoting climate change resilience.