Investigating academic burnout experienced by undergraduate English medium instruction engineering students
Eğitim dili İngilizce olan mühendislik lisans öğrencilerinin yaşadığı tükenmişliğin incelenmesi
  1. Tez No: 853090
  2. Yazar: HAZAL DİLAN FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İngiliz Dilinde Öğretim, Mühendislik Öğrencileri, Burnout, English Medium Instruction, Engineering Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Öğretim Dili Olarak İngilizce'nin Türkiye'de ve dünya genelindeki önemi giderek artmaktadır. İngilizce olarak üniversite derslerine kayıt yapma seçimi, öğrencilerin yaşadığı tükenmişlik düzeylerine katkıda bulunmaktadır. Bu eğilim, eğitimin giderek küreselleşmesini yansıtarak öğrencilerin İngilizce dilindeki akademik ortama uyum sağlama önemini vurgular. Bu koşullar altında, tükenmişlik düzeylerini etkileyen faktörleri incelemek, etkili destek sistemleri oluşturmak ve öğrencilerin genel refahını artırabilecek yöntemleri belirlemek önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Öğretim Dili İngilizce programlarına kayıtlı Türk lisans öğrencilerinin mevcut akademik tükenmişlik düzeylerini kapsamlı bir şekilde araştırmaktır. Çalışma özellikle cinsiyet, ana dal ve hazırlık programına katılım gibi değişkenleri değerlendirir. Diğer amaçlar arasında öğrencilerin tükenmişlik deneyimlerine katkıda bulunan faktörleri keşfetmek ve tükenmişlikle başa çıkmak için kullandıkları stratejileri anlamak yer almaktadır. Kolaylıkla Ulaşılabilir Örnekleme yöntemi, 2022-2023 eğitim yılında Çukurova Üniversitesi Mekanik ve Elektrik-Elektronik Bölümü'nden 138 öğrencilik bir örneklem seçmek için kullanılmıştır. Maslach Tükenmişlik Envanteri'nin yanı sıra, kota örnekleme kullanılarak seçilen 12 mühendislik öğrencisi, çalışmaya nitel veri ekleyerek yarı yapılandırılmış mülakat sorularına yanıt vermiştir. Bulgular, Öğretim Dili İngilizce programlarına kayıtlı Türk mühendislik öğrencilerinin orta düzeyde bir tükenmişlik yaşadığını göstermektedir. Cinsiyet, tükenmişlik deneyimleri üzerinde önemli bir rol oynamaktadır; EMI programlarına katılan kadın mühendislik öğrencileri, erkeklere kıyasla daha yüksek derecede tükenmişlik bildirmektedir. Çalışma, öğrencilerin tükenmişliklerinin temel belirleyicilerinin aşırı akademik iş yükü, dil engelleri ve yetersiz öğretmen-öğrenci iletişimi olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
The significance of English Medium Instruction (EMI) is on the rise both in Turkiye and worldwide. The choice to enroll in English university courses contributes to the levels of burnout experienced by students. This trend reflects the growing globalization of education, highlighting the importance for students to adjust to an English-language academic setting. Given these circumstances, it is essential to examine the elements that impact burnout levels in order to create effective support systems and methods that can improve the overall well-being of students in English-instructed academic environments. The objective of this study is to thoroughly investigate the current levels of academic burnout among Turkish undergraduate students who are enrolled in English Medium Instruction (EMI) programs. The study specifically evaluates variables such as gender, major, and involvement in the preparatory program. Additional aims include exploring the factors contributing to students' experience of burnout and understanding the strategies they employ to manage and overcome burnout. A convenience sampling method was used to select a sample of 138 students from the Mechanical and Electronics-Electronics Department at Çukurova University's Engineering Department during the 2022-2023 academic year. As an addition to a questionnaire, a sample of 12 engineering students was selected using quota sampling to respond to semi-structured interview questions, thereby enhancing the study with qualitative data. The findings suggest that Turkish engineering students enrolled in English as a Medium of Instruction courses experience a moderate degree of burnout. Gender plays a crucial role in burnout experiences, as female engineering students in EMI programs report higher degrees of burnout compared to their male counterparts. The study suggests that the primary determinants of students' burnout are an overwhelming academic workload, language barriers, and insufficient teacher-student communication.