Sportif haberler bağlamında Yeşil Gireson Gazetesi tahlili (1928 – 1950): Fihrist–resim ve seçilmiş metinler
In the context of sports news Yeşil Gireson Newspaper analysis (1928 – 1950): Index–pictures and selected texts
  1. Tez No: 903705
  2. Yazar: SELÇUK SEKBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM ALİ SİVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Spor, Tarih, Journalism, Sports, History
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Basını, Giresun, Yeşil Gireson Gazetesi, Sports, Sports Press, Giresun, Yeşil Gireson Newspaper
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
İndeks ve fihrist, akademik dünyanın çalışma alanlarından biridir. Karmaşık olguların tasnifi ve raf sistemi, bilgiye ulaşım ve kullanım kolaylığının yanında, büyük bir zaman tasarrufu sağlamaktadır. Sosyal Bilimler'de sıklıkla başvurulan indeks ve fihrist çalışmaları, Spor Bilimleri alanında maalesef rağbet görmemektedir. Bu çalışmanın gerekçesi, bu boşluğa bir nebze de olsa katkı sağlamaktır. Bu bağlamda araştırmanın amacı; Erken Cumhuriyet Dönemi'nde Giresun'da yayımlanan“Yeşil Gireson Gazetesi”nin 1928 yılının 142. sayısı ile 1950 yılının 1155. sayıları arasındaki toplam 952 nüshanın sportif temalar açısından indeks ve fihrist yöntemine tabi tutulmasıdır. Bu kapsamda elde edilen veriler akademik alanda ilk defa beş farklı kategoriye tabi tutularak;“Kronolojik Sıraya Göre Spor Haberleri”,“Konularına Göre Spor Haberleri”,“Yazarlarına Göre Spor Haberleri”,“Seçilmiş Metinlere Göre Spor Haberleri”ve“Resimlerine Göre Spor Haberleri”olarak tasnif edilmiştir. Taramalar sonucunda 715 spor haberi tespit edilmiştir. Başlık ve metin analizi sonucunda haberler“Atıcılık”,“Atletizm”,“Basketbol”,“Binicilik”,“Bisiklet”,“Boks”,“Futbol”,“Güreş”,“Kayak”,“Kulüpçülük”,“Olimpiyatlar”,“Satranç”,“Spor Bayramı”,“Su Sporları”,“Tenis”,“Voleybol”ve“Diğerleri”şeklinde sınıflandırılmıştır. Elde edilen verilere göre; su sporları, atletizm, satranç, voleybol ve futbol dışında kalan branşların Giresun iliyle doğrudan ilişkili olmadığı saptanmıştır. Üç devir (Türkiye İdman Cemiyetleri-Türk Spor Kurumu-Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü) ve bir kültür hamlesine (Halkevleri) denk gelen bu dönemde yükselen bir sportif yoğunluk ve çeşitlilik söz konusudur. Ancak futbol, dünyanın her yerinde olduğu gibi Giresun'da da en popüler spor durumundadır. Yaklaşık 350 futbol ve doğrudan kulüpleri ilgilendiren 160 haber bunu kanıtlamaktadır. 1929'dan 1950 yılına kadar özellikle her mayıs ayında Giresun'da yapılan spor bayramlarının aktarıldığı haberler ise Cumhuriyet rejimin makbul vatandaş yetiştirme projesinin Giresun'da sorunsuz devam ettiğini göstermektedir. 715 spor haberinin 693'u imzasız, sadece 22'nin yazarlı olduğu saptanmıştır. Yazarlar bazen rumuz, bazen kurum kimliği, bazen de doğrudan bizzat kendi ismini kullanarak okuyucunun karşısına çıkmıştır. Dönemin ruhunu yansıtan 24 spor haberi, orijinal metinlerine dokunulmadan dördüncü bölümde aynen aktarılmıştır. İnceleme sonucunda çalışmamızı sınırlayan tarih aralığında toplam 30 spor fotoğrafı tespit edilmiştir. Analizler sonucunda fotoğrafların büyük bir kısmının Giresun'da yapılan spor bayramlarına ait olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi ve bu kapsamda tarihsel araştırma metodu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Index and catalogue are one of the fields of study in the academic world. Classification of complex facts and shelf browsing, in addition to ease of access and use of information, provides a great time saving. Index and catalogue studies, which are frequently used in Social Sciences, are unfortunately not popular in the field of Sports Sciences. The reason for this study is to contribute to this gap to some extent. In this context, the aim of this research is to subject a total of 952 issues of the“Yeşil Gireson Newspaper”published in Giresun in the Early Republican Period, between the 142nd issue of 1928 and the 1155th issue of 1950, to the index and catalogue method in terms of sports themes. The data obtained within this scope were classified for the first time in the academic field under five different categories as“Sports News in Chronological Order”,“Sports News by Subject”,“Sports News by Authors”,“Sports News by Selected Texts”and“Sports News by Pictures”. As a result of the scans, 715 sports news items were identified. In the light of the title and text analysis, the news was classified as“Shooting”,“Athletics”,“Basketball”,“Equestrian”,“Cycling”,“Boxing”,“Football”,“Wrestling”,“Skiing”,“Club”,“Olympics”,“Chess”,“Sports Day”,“Water Sports”,“Tennis”,“Volleyball”and“Others”. According to the data obtained; it was determined that the branches other than water sports, athletics, chess, volleyball and football were not directly related to Giresun Province. There was an increasing sports intensity and diversity in this period, which coincided with three periods (Turkish Sports Associations - Turkish Sports Institution - General Directorate of Physical Education) and a cultural movement (Community Centers). However, football is the most popular sport in Giresun, as it is everywhere in the world. Approximately 350 football news and 160 news directly related to sports clubs prove this. The news reporting the sports festivals held in Giresun, especially every May from 1929 to 1950, shows that the Republican regime's project to raise admirable citizens continued smoothly in Giresun. It was determined that 693 of the 715 sports news were unsigned and only 22 of them had authors. The authors sometimes used a nickname, sometimes an institutional identity, and sometimes their own names directly to appear to the reader. 24 sports news items reflecting the spirit of the period were conveyed in the fourth section of this thesis without changing their original texts. As a result of the examination, a total of 30 sports photographs were identified within the date range limiting our study. As a result of the analysis, it was determined that the majority of the photographs belonged to the sports festivals held in Giresun. In this research, the qualitative research method and, within this scope, the historical research method were used.