Beden imajı ve kendilik algısı ile mutluluk arasındaki ilişkide sosyal görünüş kaygısının aracı, bilinçli farkındalığın düzenleyici rolü
The roles of social appearance anxiety as mediator and mindfulness as moderator in predicting the roles of body image and self perception on happiness
  1. Tez No: 853118
  2. Yazar: BUSE KONGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE BİLGE UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden İmajı, Kendilik Algısı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Bilinçli Farkındalık, Mutluluk, Body Image, Self Perception, Mindfulness, Social Appearance Anxiety, Happiness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, beden imajı ve kendilik algısının beliren yetişkin ve genç yetişkinlerin mutluluk düzeylerini açıklamadaki rolünde sosyal görünüş kaygısının aracı, bilinçli farkındalığın düzenleyici rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini Türkiye'nin farklı şehirlerinde öğrenim gören 18-35 yaş arası toplam 314 önlisans, lisans ve lisansüstü beliren yetişkin ve genç yetişkin oluşturmaktadır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak Vücut Algısı Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Bilişsel ve Duyuşsal Bilinçli Farkındalık Ölçeği-Revize, Oxford Mutluluk Ölçeği-Kısa Formu ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için Pearson Moment Korelasyon Analizi ve PROCESS Makro Model 7 kullanılmıştır. Araştırma bulguları beden imajı, kendilik algısı, bilinçli farkındalık ve mutluluk düzeyi arasında pozitif; beden imajı, kendilik algısı, bilinçli farkındalık ve mutluluk düzeylerinin sosyal görünüş kaygısı ile arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğunu ortaya koymuştur. PROCESS sonuçları ise kendilik algısının mutluluğu yordamasında sosyal görünüş kaygısının aracı rolü olduğunu göstermektedir. Beden imajı ve kendilik algısının sosyal görünüş kaygısı aracılığıyla mutluluğu yordamasında bilinçli farkındalığın düzenleyici rolü bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to investigate the roles of social appearance anxiety as mediator and mindfulness as moderator in predicting the roles of body image and self perception on happiness. The sample of the study consisted of 314 emerging and young adults, between the ages of 18 and 35, living in different cities in Turkey. As data collection tools, Body Perception Scale, Social Comparison Scale, Social Appearance Anxiety Scale, Cognitive and Affective Mindfulness Scale-Revised and Oxford Happiness Questionnaire-Short Form were used. Pearson Moment Correlation Analysis and PROCESS Macro Model 7 were used to analyze the data. According to the results of the study, a significant positive correlation was observed among the body image, mindfulness, self-perception and happiness scores. In addition, social appearance anxiety reveals significantly but negatively related to with body image, self-perception, mindfulness and happiness. According to the results of mediation analysis, it was found that social appearance anxiety has a mediating role in predicting the effect of self perception on happiness. Mindfulness does not have a moderating role in body image and self-perception predicting happiness through social appearance anxiety.