Gençlik faaliyetlerine katılan gönüllülerin motivasyonu: Gençlik merkezleri gönüllüleri üzerine karma bir araştırma
Motivation of volunteers participating in youth activities: A mixed research on youth centers
  1. Tez No: 853117
  2. Yazar: BÜŞRA ZEYNEP KAYA BAHÇECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT YANARDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Gönüllülük, Gençlik Merkezleri, Gönüllü Motivasyonu, Volunteering, Youth Centers, Volunteer Motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gençlere eğitim, kültür, sanat, spor ve sosyal sorumluluk alanında çeşitli faaliyetler sunmanın yanında gençlere gönüllülük bilinci kazandırmaya yönelik çalışmaların gerçekleştirildiği Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezleri gençlerin gönüllülük çalışmalarının yürütülmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Bu araştırma, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Gençlik merkezlerinde gönüllü olan gençlerin motivasyonlarını nelerin etkilediğini, gençlik merkezlerinin avantajları ve dezavantajlarının gönüllülerin motivasyonu üzerindeki etkisini ortaya koyarak amacıyla gerçekleşirmiştir. Karma araştırma yöntemiyle ve ardışık sıralı desenle gerçekleştirilen araştırmanın ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilen nicel kısmında Ankara, Samsun, İstanbul, Antalya, Şanlıurfa, Konya, Bursa, İzmir, Kocaeli, Adana, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde/ilçelerinde bulunan gençlik merkezlerinde gönüllü olarak çalışan gençlerden 537 gönüllüye kişisel bilgi formu ve“Gönüllü Motivasyon Envanteri”uygulanmıştır. Araştırmanın fenomonolojik desen ile gerçekleştirilen nitel kısmının çalışma grubunu 38 genç oluşturmakta olup yarı yapılandırılmış görüşme formuyla derinlemesine görüşme yapılarak veriler toplanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında; araştırmaya katılanların eğitim düzeylerinin artmasının gönüllü motivasyonunu artırdığı, gönüllülerin kendi inisiyatifleriyle gönüllü olmaya karar verdiği, sosyal ağlarını büyüten ve kariyer gelişimini sağlamayan etkinlerin gönüllü motivasyonunu artırdığı, gönüllük saatinin azalmasının genç gönüllülerin gönüllüğe ayırdıkları saat azaldıkça gönüllü motivasyonlarının artığı, yaşın gönüllü motivasyonuna etkisinin olmadığı ortaya konulmuştur. Araştırmanın nitel kısmında, gençlerin kamu kuruluşu olması nedeniyle gençlik merkezlerine duyduğu, gençlere gençlik merkezinde sunulan hizmetlerin ve imkanların gönüllerin gönüllü motivasyonlarını artırdığı, manevi tatmin olan çalışmaların gençlerin gönüllü motivasyonunu artırdığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Youth Centers affiliated with the Ministry of Youth and Sports, which offers various activities to young people in the fields of education, culture, art, sports, and social responsibility as well as carries out studies to raise awareness of volunteering for young people, play an effective role in carrying out volunteering activities of the youth. This research was carried out with the aim of revealing what affects the motivation of young people who volunteer in Youth Centers affiliated to the Ministry of Youth and Sports and the effect of the advantages and disadvantages of youth centers on the motivation of volunteers. The research was conducted with mixed research method and sequential design. In the quantitative part of the research, which was carried out with the relational survey model, a personal information form and“Volunteer Motivation Inventory”were applied to 537 volunteers who volunteered in youth centres in Ankara, Samsun, İstanbul, Antalya, Şanlıurfa, Konya, Bursa, İzmir, Kocaeli, Adana, Gaziantep and Diyarbakır provinces/districts. The qualitative part of the research involved a study group of 38 young people, and data were collected through in-depth interviews using a semi-structured interview form. The study employed a phenomenological design. In the quantitative part of the research, it was revealed that the increase in the education level of the participants increased volunteer motivation, volunteers decided to volunteer on their initiative, activities that increase their social networks and provide career development increase volunteer motivation, the decrease in volunteering hours increases the volunteer motivation of young volunteers as the hours they devote to volunteering decrease, and age does not affect volunteer motivation. In the qualitative part of the research, it was revealed that young people are attracted to youth centers because they are public institutions, the services and opportunities offered to young people in the youth centers increase the volunteer motivation of volunteers, and the activities that provide moral satisfaction increase the volunteer motivation of young people.