Pembekurt (lepidoptera: gelechiidae)'un Çukurova ve Amik Ovası'ndaki kışlayan populasyonu doğal düşmanları ve bunlar arasındaki ilişkiler
Natural enemies of the overwinleing populations of pink bollwarm (LEP: gelechiidae) in Çukurova and Amik plains and the interactions between them
- Tez No: 85312
- Danışmanlar: PROF. DR. MİKDAT DOĞANLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pembe kurt, doğal düşman, pamuk, parazit, predator, Pink bollworm, natural enemies, cotton, parasit, predator
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Çukurova ve Amik Ovası'nda 1997-1998 yıllan arasında arazi ve laboratuvar çalışması olarak iki bölümde yürütülmüştür. Çalışma sonucunda Pembe kurt (Pectinophora gossypiella (Saunders) (Lepidoptera:Gelechiidae))'un kışlayan populasyonu üzerinde faaliyet gösteren doğal düşmanları tespit edilmiştir» Buna göre Pembe kurt üzerinde etkinlik gösteren parazitoid olarak Hymenoptera'dan Braconidae familyasına bağlı, dört alt familyaya giren altı tür, Ichneumonidae familyasına bağlı iki alt familyadan üç tür, Torymidae familyasına bağlı 1 tür ile, predator olarak Heteroptera'dan Anthocoridae familyasına bağlı 1 tür bulunmaktadır. Bu doğal düşmanların etkinlik düzeyleri düşüktür.
Özet (Çeviri)
This work was conducted in the years of 1997 and 1998 in Çukurova, Adana and Amik Plain, Hatay, Turkey. The work was done in the fields and in the laboratory. By the works the parasitoids of pink bollworm, Pectinophora gossypiella (Saunders) (Lepidoptera:Gelechiidae), which were overwintered in the debris of cotton were obtained. The natural enemies are 6 species of Braconidae, 3 species of Ichneumonidae, 1 species of Torymidae and 1 species of Anthocoridae. The effect of the natural enemies was low.