Hatay bölgesinde zeytin ağaçlarında görülen bazı virüs hastalıklarının serolojik ve biyolojik yöntemlerle saptanması
Identification of virus diseases of olive trees by using serological and biological methods in Hatay province
  1. Tez No: 85317
  2. Yazar: GÜLCAN TARLA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KADRİYE ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, Virüs, ELISA
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz Hatay yöresinde 1997-1998 yıllarında yürütülen bu çalışmada zeytin ağaçlarında gözlenen virüs hastalıklarının serolojik ve biyolojik yöntemlerle tanılan yapılmış ve bunların bulaşıldık oranlan belirlenmiştir. Çilek Latent Halkalı Leke Virüsü (SLRV), Kiraz Yaprak Kıvırcıklık Virüsü (CLRV), Arabis Mozaik Virüsü (ArMV), Zeytin Latent Virüs- 1 (OLV-1), Zeytin Latent Virüs-2 (OLV-2) ve Zeytin Latent Halkalı Leke Virüsü (OLRSV)'nün saptanmasında poliklonal antiserumlar kullanılarak DAS-ELISA (Double Antibady Sandwich Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) yöntemi ile şüpheli zeytin örnekleri testlenmiştir.. Bu bölgede testlenen 180 örnek % 47.7 oranında SLRV, % 46.1 oranında CLRV ve % 32.2 oranında ArMV ile enfekteli olarak saptanmıştır. Testlenen 76 adet örneğin hiçbirinde Zeytin Latent Halkalı Leke Virüs Hastalığı (OLRSV), Zeytin Latent Virüs- 1 (OLV-1) ve Zeytin Latent Virüs-2 (OLV-2)'ye rastlanmamıştır. Mekanik inokulasyon denemelerinde N.tabaccum ArMV ile, N.benthamiana SLRV ile, Cucıımis sativııs ve Datura stramonium test bitkileride CLRV ile infekte olabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study which had been carried out in 1997-1998 in Hatay Province, identification of virus diseases of olive trees by using serological and biological methods were made and detected enfection rates of them. The technique of Double Antibady Sandwich-Enzyme Linked Immunosorbent Assay (DAS-ELISA) using polyclonal antibodies was used for the detection of Strawberry Latent Ringspot Virus (SLRV), Cherry Leaf Roll Virus (CLRV). Arabis Mosaic Virus (ArMV), Olive Latent Virus- 1 (OLV-1). Olive Latent Virus- 1 (OLV-1) and Olive Latent Ring Spot Virus (OLRSV) in olive. In this region, the 180 samples were found infected 47.7 %, 46.1 % and 32.2 % infected by SLRV. CLRV and ArMV respectively. Olive Latent Ring Spot Virus(OLRSV), Olive Latent Virus- 1 (OLV-1) and Olive Latent Virus-2(OLV-2) were not found in 76 tested samples. In assays of mecanical inoculation. N.tabaccum and N.benthamiana could be infected with ArMV and SLRV, respectively. CLRV was observed also on Cucumis sativııs ve Datura stramonium testing plants. Kev Words: Olive, Virus, ELISA