Muğla ve çevresindeki arkeolojik buluntuların data base ortamında tutulması ve raporların istatistiksel sonuçları
  1. Tez No: 85318
  2. Yazar: H. CANAN DOĞANÇAY TAHERZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBARİZ EMİNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, İstatistik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Tabam, Arkeoloji, Kazı, Internet, Data Base, Archeology, Excavation, Internet
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yaşamımızın her alanında kullandığımız ve vazgeçilmez bir öğe olarak değerlendirdiğimiz bilgisayar, geçmişimizi bulmaya çalıştığımız arkeolojik kazı alanlarında da bizlere yardımcı olmaktadır. Arkeolojik kazı ve araştırmaların her geçen gün arttığı günümüzde; çıkan buluntuların bir değerlendirmesinin yapılması, ele geçen buluntularla onu kullanan ve bir kültürü yaratan insan arasındaki bağın daha net olarak açıklanabilmesi için, daha çok zamana ve bilgiye gereksinimimiz bulunmaktadır. Bilgilerin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için, işlevsel programlara gereksinim duyulmaktadır. Bu tezde, arkeolojik kazı ile buluntu bilgilerinin kaydı ve daha sonra da bilgiye erişimin kolaylıkla sağlanabileceği bir veri tabam sistemi oluşturulmuştur. Bu sistemde, kazılarda kayıtlı bilgiler arasında arama ve sıralama yapılabilmekte ve istatistiksel raporlar alınabilmektedir. Bu programın kullanımıyla arkeologların kullanabilecekleri kazı ile ilgili her türlü bilgileri yükleyebilecekleri, sürekli güncelleştirebilecekleri bir veri tabanı oluşacaktır. Bu veri tabammn internet üzerinden, web kullanıcılarına açılmasıyla da yalnız arkeologlar ve araştırmacılar değil, bu alana ilgi duyan kişiler de bu bilgilerden yararlanma olanağı bulacaklardır. Tezin birinci bölümünde arkeolojinin bir bilim dalı olarak genel bir tanımı, bilgilere erişimde bilgisayarın yararlan ve arkeolojik bilgilere erişimde kullanılacak olan bir veri tabam sisteminin sağladığı ortam anlatılmaktadır. İkinci bölümde bu alanda yapılmış ve kullanılmakta olan benzer çalışmalar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, arkeoloji alamnda geliştirilecek programlar ve bu programların kullanılmasında ortaya çıkabilecek sorunlar daha sonra da bu programlarda tutulan bilgilerin Internet üzerinden sunulmasının getirdiği avantajlar anlatılmıştır. Dördüncü bölümde geliştirilen sistemin yapısı, kullanılan tablolar ve alanların tanımı ile tablolar arasındaki ilişkiler anlatılmıştır.IX Tezin beşinci bölümü, programın kullanımına yöneliktir. Bilgi giriş ekranları, arama ve sıralama yapılabilmesi için yapılacak olan işlemler ve raporların alınması bu bölümde anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, computers play a very important part in our life. In other words, it is vital for many aspect of it. In additional to many uses of computers we also use them in archeological works. Archeological studies are increasing enormously today. In order to evaluate them and to make connection between the subject of culture and culture itself we need more time and information. In order to process data correctly, functional programs are needed. This thesis provides the record of the information of archeological excavation under a data base system. In this system, it is possible to search recorded information, making classification and having statistical reports. Through the use of this system archeologists can store every kind of information. This data base not only will be available to archeologists and specialists through internet but those who are interested in the subject can benefit from it. In the first chapter of the thesis the general definition of archeology as a science, the function of computers in order to get archeological information and the importance of data base system are being studied. In the second chapter similar studies which are currently in use are being descried. In the third chapter possible programs in the field of archeology and problems that these programs might have are discussed. In addition to that the benefits of these program and their uses via internet are told. In the fourth chapter, the structure of the developed system, tables and the relations between them are stated. The final and fifth chapter of this thesis is about how to uses the program. This chapter describes input layouts, search and sorting facilities and how to get reports from the system.