Engineering design process in environment-themed STEM module: An example of teachers' professional growth
Çevre temalı STEM modülünde mühendislik tasarım süreci: Öğretmenlerin mesleki gelişimine bir örnek
- Tez No: 853285
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre temalı STEM modülü, öğretmen mesleki gelişimi, mühendislik tasarım süreci, sorgulamaya dayalı etkinlikler, Environment-themed STEM module, teacher professional growth, engineering design process, inquiry-based activities
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin Mühendislik Tasarım Süreci (MTS) bağlamında incelenmesi, öğretmenlerin STEM modülü ile MTS'yi öğretim yöntemlerine etkili bir şekilde entegre edebilmeleri için oldukça önemlidir. Mesleki gelişim (MG) girişimleri, öğretmenleri gerekli bilgi ve becerilerle donatarak anlamlı öğrenme deneyimlerini kolaylaştırma ve disiplinler arası öğrenmeyi teşvik etme yeteneklerini geliştirebilir. Öğretmenlerin yeteneklerindeki bu gelişme, öğrenci öğrenme çıktılarının artmasına yol açacak ve öğrencileri gelecekteki zorlukların üstesinden gelmeleri için daha iyi donanımlı hale getirecektir. Bu araştırmanın önemi, öğretmenlerin mesleki gelişimini değerlendirmeyi kapsamlı bir şekilde ele almasında yatmaktadır. Ayrıca, öğretmenler için hazırlanan MG programlarına çevre eğitiminin STEM modülü ile dahil edilmesi, öğretmenlerin çevre ve sürdürülebilirlik konularında eğitim verme konusundaki kapasitelerini artırarak STEM müfredatını zenginleştirecektir. Çalışma, çevre temalı STEM modülü aracılığıyla öğretmenlerin MTS hakkındaki mesleki gelişimlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. STEM modülü, öğretmenlerin MTS'ye ilişkin mesleki gelişimlerini tespit etmek amacıyla çevre temalı olarak tasarlanmıştır. Clarke ve Hollingsworth tarafından geliştirilen Bağlantılı Mesleki Olgunlaşma Modeli (BMO) araştırmanın temel kuramsal çerçevesini oluşturmuştur. Moore ve diğerleri tarafından hazırlanan Kaliteli K-12 Mühendislik Eğitimi Çerçevesi, öğretmenlerin MTS ve sınıf uygulamaları sırasında mühendislik tasarımını ne ölçüde uyguladıklarını değerlendirmek için BMO, Uygulama Alanı, bağlamında analiz sürecinde kullanılmıştır. Çalışmanın bu ikincil teorik çerçevesi, çevre temalı bir STEM modülü tasarlamak ve geliştirmek için de kullanılmıştır. Araştırma hem çevrimiçi hem de yüz yüze ortamlarda farklı branşlardaki öğretmenlerle gerçekleştirilmiştir. İkincil veri kaynağı olarak program boyunca gözlem notları alınmıştır. Birincil veri kaynağı olarak ise IMPG alanlarıyla uyumlu yarı yapılandırılmış görüşmelerle çalışma tamamlanmıştır. Mevcut çalışmada, öğretmenlerin BMO alanlarına dayalı mesleki gelişimlerini değerlendirmek için çoklu vaka çalışması deseni kullanılmıştır. Analiz sonucunda, öğretmenlerin program sonrasında MTS hakkındaki bilgileri ortaya çıkmıştır (kişisel alan). Ayrıca, mühendislik eğitimi göstergelerinden (uygulama alanı), EDP ders planları hakkındaki görüşlerinden ve sessiz çıktılar olarak öğrenci kazanımlarından (sonuç alanı) bahsetmişler ve bağlam veya becerilere dayalı olarak etkinlikler hakkındaki görüşleri (dış alan) analiz edilmiştir. MTS uygulaması ve sınıf içi uygulama bağlamında öğretmenlerin mesleki gelişimlerine bakıldığında, araştırmada dört farklı öğretmen profili ortaya çıkmıştır:“sofistike”,“hevesli”,“ortalama”ve“acemi”.
Özet (Çeviri)
Examining teachers' professional growth within the Engineering Design Process (EDP) context is essential for effectively preparing educators to integrate EDP with STEM modules into their teaching methods. Professional growth (PG) initiatives can enhance teachers' abilities to facilitate meaningful learning experiences and promote interdisciplinary learning by equipping them with the necessary knowledge and skills. This improvement in teachers' capabilities will enhance student learning outcomes, better-equipping students to meet future challenges. The significance of this research lies in its comprehensive coverage of assessing teachers' professional growth. Also, integrating environmental education into teacher PG programs with STEM modules enhances teachers' capacity to instruct on ecological and sustainability issues, thereby enriching STEM curricula. The study aimed to determine teachers' professional growth about EDP through environment-themed STEM modules. The STEM module was designed with an environmental theme to ascertain teachers' professional growth concerning the EDP. The Interconnected Model of Professional Growth (IMPG) developed by Clarke and Hollingsworth constituted the primary theoretical framework of the research. The Quality K-12 Engineering Education Framework by Moore et al. was used in the analysis process in the context of the IMPG, Domain of Practice, to assess the extent to which teachers apply engineering design during EDP and classroom practice. This secondary theoretical framework of the study was also used to design and develop an environment-themed STEM module. The research was conducted in both online and face-to-face settings with different branches of teachers. Observation notes were taken throughout the program as a secondary data source. As the primary data source, the study was completed with semi-structured interviews compatible with the IMPG domains. The current study used a multiple case study design to evaluate teachers' professional growth based on IMPG domains. Utilizing the analysis, the teachers' knowledge about EDP after the program was revealed (personal domain). Moreover, they mention engineering education indicators (domain of practice), their views on EDP lesson plans, and students' outcomes as silent outcomes (domain of consequence), as well as based on context or skills, their opinions about the activities (external domain) were analyzed. Based on their professional growth in the context of EDP implementation and in-class implementation, the study found four distinct types of teachers:“sophisticated,”“eager,”“average,”and“naive.”