Impact of social media on purchase intention: Case of Somalia social media users
Sosyal medyanın satın alma niyeti üzerindeki etkisi: Somali sosyal medya kullanıcıları örneği
- Tez No: 853286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA CAN KIRGIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Satın Alma Niyeti, Algılanan Kullanım Kolaylığı, Algılanan Fayda, Marka İmajı, Sosyal Normlar, Tutum ve Güven, purchase intention, perceived ease of use, perceived usefulness, brand image, social norms, attitude, trust
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde dijital teknolojilerin yaygın kullanımıyla birlikte online satın alma niyetleri genişlemekte, bu değişim işletmeler için maliyetleri azaltmaya, pazarlama süreçlerini hızlandırmaya ve küresel tanınırlığı artırmaya katkıda bulunmaktadır. İnternet altyapısının geliştirilmesi, şirketlerin çevrimiçi teknikleri kullanarak sosyal medyayı tüketici niyetlerini öngörmek, seçim sürecindeki motivasyonlarını anlamak ve nihai satın alımlarıyla ilgili memnuniyetlerini değerlendirmek için kullanmasını sağlamıştır. Bu çalışmanın temel odak noktası, Somali sosyal medya kullanıcıları arasında çevrimiçi satın alma niyetine ilişkin tutum, algılanan güven, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan fayda, marka imajı ve öznel norm arasındaki ilişkiyi keşfetmektir. Google Formlar aracılığıyla dağıtılan 400 anketten oluşan yapılandırılmış bir anket çalışması yapılmış ve toplanan veriler, Sosyal Bilimler İstatistik Paketi (SPSS) 20 versiyonu kullanılarak analiz edilmiştir. Güvenilirlik analizi, tanımlayıcı analiz, regresyon modelleme, korelasyon katsayısı ve ANOVA testleri de dahil olmak üzere çeşitli istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Güvenilirlik analizi sonuçları, bu çalışmada kullanılan tüm değişkenlerin güvenilirliğini doğrulamaktadır. Özellikle, bulgular, tüm bağımsız değişkenler ile çevrimiçi satın alma niyeti arasında önemli bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Online purchase intentions are expanding with the widespread adoption of digital technologies nowadays, this shift contributes to reduced costs, accelerated marketing processes, and heightened global recognition for businesses. The enhancement of internet infrastructure has enabled companies to leverage online techniques, utilizing social media to anticipate consumer intentions, understand their motivation during the selection process, and assess their satisfaction with final purchases. The primary focus of this study is to explore the relationship between attitude, perceived trust, perceived ease of use, perceived usefulness, brand image, and subjective norm concerning online purchase intention among Somalia social media users. A structured survey consisting of 400 questionnaires was distributed through Google Forms, and the collected data underwent analysis using Statistical Package for Social Science (SPSS) version 20. Various statistical methods, including reliability analysis, descriptive analysis, regression modeling, correlation coefficient, and ANOVA tests, were employed. The results of the reliability analysis affirm the trustworthiness of all variables utilized in this study. Notably, the findings indicate a significant relationship between all independent variables and online purchase intention.