Commitment in long distance romantic relationships: The role of perceived responses to capitalization attempts and perceived mattering
Uzak mesafe romantik ilişkilerde bağlılık: Mutluluk paylaşımı ve önemsenme algısının rolü
- Tez No: 853295
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Modeli, Önemsenme Algısı, Mutluluk Paylaşımı, Uzak Mesafe İlişki, Beliren Yetişkinlik, Investment Model, Perceived Mattering, Perceived Responses to Capitalization, Long Distance Relationship, Emerging Adulthood
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırma, ilişki doyumu, alternatiflerin kalitesi, yatırım büyüklüğü (Yatırım Modeli değişkenleri), cinsiyet ve toplam ilişki süresi kontrol edildikten sonra, uzak mesafe romantik ilişkisi olan beliren yetişkinlerin, romantik ilişki bağlılığını yordamada, önemsenme algısı ve mutluluk paylaşımı girişimlerine karşı algılanan tepkilerin rolünü incelemiştir. Katılımcılar, en az altı aydır uzak mesafeden yürüttükleri bir romantik ilişki içinde olan 217 Türk bireyden (%55,8 kadın, %44,2 erkek) oluşmaktadır. Veri toplamak için Kişisel Bilgi Formu, İlişki İstikrarı Ölçeği, Mutluluk Paylaşımı Ölçeği ve Önemsenme Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Korelasyonel desenli bu çalışmada, verileri analiz etmek için hiyerarşik çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre, cinsiyet, ilişki süresi, memnuniyet, yatırım büyüklüğü ve algılanan önemsenmenin bağlılıktaki değişkenliğin anlamlı yordayıcıları olduğu ve varyansın %53,4'ünü açıkladığı görülmüştür. Bulgular, mevcut görgül kanıtlar göz önünde bulundurularak yorumlanmıştır. Bulgular ışığında, teorik ve pratik çıkarımlar ve gelecek araştırmalar için öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examined the role of perceived mattering and the perceived responses to capitalization attempts in predicting the romantic relationship commitment of emerging adults in long-distance relationships after controlling for satisfaction, quality of alternatives, investment size (Investment Model variables), gender, and the total relationship duration. The participants were 217 Turkish individuals (%55.8 female, 44.2%, male) who were currently engaged in a long-distance romantic relationship that had lasted for at least six months. The Personal Information Form, the Relationship Stability Scale, the Perceived Responses to Capitalization Attempts Scale, and the Mattering to Romantic Others Questionnaire were used to gather data. In this correlational design study, a hierarchical multiple regression analysis was conducted to analyze data. Based on the findings, it was observed that gender, the duration of the relationship, satisfaction, investment size, and perceived mattering were found to be significant predictors of the variability in commitment, accounting for 53.4% of the variance. The findings were interpreted considering the existing empirical evidence. In light of the findings, theoretical and practical implications and recommendations for further research were subsequently discussed.