Crisis management strategies during the COVID-19 pandemic in the Turkish hospitality sector: An evaluation of hotel managers' approaches
Türk konaklama sektöründe COVID-19 pandemisi döneminde kriz yönetim stratejileri: Otel yöneticilerinin yaklaşımlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 853299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama Sektörü, Kriz Yönetimi, Turizm, Yönetim, COVID-19 Pandemisi, Hospitality Sector, Crisis Management, Tourism, Management, COVID-19 Pandemics
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmanın temel amacı etkili kriz yönetiminin temelini oluşturan çok sayıda faktörü, krize hazırlık ve kriz tahmini arasındaki karmaşık etkileşimi ve krizin tahmini ile kriz yönetiminin sonuçlar üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu araştırma Türkiye'de faaliyet gösteren ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1, 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı olarak sınıflanmış turizm yatırım ya da işletme belgesine sahip otellere odaklanmış, veriler Ankara, Antalya, İstanbul, İzmir ve Nevşehir gibi çeşitli şehirlerde bulunan otel yöneticilerinden alınmıştır. Araştırmaya toplam 415 otel yöneticisi katılmıştır. Bu çalışma, kriz öncesi hazırlıklar ile krizin nihai sonuçları arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, kriz tahmin süreci kriz yönetiminin değerlendirilmesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada kriz öncesi tedbirler, krizlerin tahmini ve kriz yönetimi süreçlerinin konaklama sektörü üzerindeki etkisi değerlendirilmekte, bu süreçlere bağlı olarak Türk konaklama sektöründe krizlerin etkisini azaltmak amacıyla yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar incelenmektedir. Otel yöneticilerinin COVID-19 salgınının Türk otel sektörü üzerindeki etkisine ilişkin bakış açıları ve pandeminin etkilerine karşı uygulanan stratejileri değerlendirilmiştir. Olası krizlere karşı yapılan hazırlık ve planlama çalışmalarına bakıldığında, otellerin önemli bir kısmının krizi kontrol altına alma ve etkisini azaltma konusunda ileri düzeyde etkinlik ve hazırlık sergilediği görülmüştür. Potansiyel krizlere karşı eylem planları geliştirmek ve uygulamak amacıyla ekipler oluşturulmuş ve satış, pazarlama ve tasarruflar konusunda çalışmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine a range of factors that constitute an effective crisis management base, the complex relationship between crisis preparedness and crisis forecasting, as well as the impact of crisis forecasting and crisis management on outcomes of crisis. This study has focused on hotels that have tourism investment or operating certificates and are categorised as 1, 2, 3, 4, or 5 stars by the Turkish Ministry of Culture and Tourism in Türkiye. The data were obtained from hotel managers located in different cities such as, Ankara, Antalya, Istanbul, Izmir, and Nevşehir. The survey involved the participation of 415 hotel managers. The findings of the study indicate a correlation between pre-crisis preparedness and the final outcome of the crisis. Moreover, the crisis forecasting process greatly affects the evaluation of crisis management. The purpose of this study is to evaluate how pre-crisis activities affect crisis forecasting and crisis management procedures. The consequences of the crisis management and forecasting process for the Turkish hospitality sector are also examined. The evaluation focused on the perspectives of hotel managers regarding the influence of the COVID-19 epidemic on the Turkish hospitality sector, as well as the measures and tactics employed to mitigate its impacts. Many hotels have exhibited an impressive level of effectiveness and readiness in managing and alleviating emergencies, as seen by their comprehensive preparation and planning. Teams have been established with the purpose of formulating and executing action plans to mitigate possible crises. Furthermore, efforts have been dedicated in the areas of sales, marketing, and cost reduction.