The effectiveness of influencer marketing on purchase intentsion – a study amongst young adults in Turkey
İnfluencer pazarlamasının satın alma niyeti üzerindeki etkililiği – Türkiye'deki genç adultlar arasında bir araştırma
  1. Tez No: 853302
  2. Yazar: FATIMA WAQAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GUL KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Influencer Pazarlaması Uzmanlık, Çekicilik, Güvenilirlik, Satın Alma Davranışı, Eğlence Endüstrisi, Social Media Influencer Marketing Expertise, Attractiveness, Trustworthiness, Purchase Intention, Entertainment Industry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Geleneksel pazarlamada zayıf müşteri etkileşimi ve bütçe kısıtlamaları gibi artan zorluklar, son zamanlarda pazarlamacıların ana sorunları olmuştur. Bu nedenle çalışma, sosyal medya fenomen pazarlamasının müşterilerin satın alma davranışlarını dönüştürmedeki rolünü analiz etmeyi amaçlamıştır. Bu nedenle çalışmada betimsel bir desen ve tümdengelimsel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Birincil niceliksel veriler, istatistiksel veri analizi yoluyla analiz edilen bir anket gerçekleştirilerek 380 küresel müşteriden toplandı. İkincil nitel veriler ise tematik veri analizi yoluyla analiz edilmiştir. Bu tezin amacı, Türkiye'nin eğlence ve moda endüstrisinde uzmanlık, çekicilik ve güvenilirliği içeren sosyal medya etkileyici pazarlamasının satın alma davranışı üzerindeki etkisini sorgulamaktı. Tartışıldığı gibi, çalışma, sınırlamaların ve avantajların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için hem literatür taramasını hem de ampirik analizi teşvik eden karma bir yöntem yaklaşımını benimsemiştir. İstatistiksel ve ampirik analiz, sosyal medya etkileyici pazarlamasının satın alma davranışı üzerindeki etkisini, güvenilirlik analizini ve korelasyon matrisini belirtmek için SPSS ve SEM (yapısal eşitlik modellemesi) üreten doğrulayıcı faktör analizi için AMOS kullanarak değerlendirdi. Bu çalışma, sosyal medya influencer pazarlamasının rolünün ve uzmanlık, çekicilik ve güvenilirlik gibi potansiyel özelliklerinin daha iyi anlaşılmasına ve bu değişkenlerin satın alma davranışına göre ilişkisi hakkında yeterli bilgi edinilmesine katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Ayrıca bu araştırmanın bulgu ve önerileri, pazarlama ve yönetim alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, markalar, araştırmacılar, kurumlar ve uygulayıcılar açısından değerli değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The increased challenges in traditional marketing such as poor customer interaction along with budget constraints have been the main issues of marketers in recent times. Hence, the research aims to analyse the role of social media influencer marketing in transforming customers' purchase intention. Therefore, this study has adopted a descriptive design and a deductive research approach. Primary quantitative data was collected from 380 customers based in Turkey through conducting a survey which was analysed through statistical data analysis. On the other hand, secondary qualitative data was analysed through thematic data analysis. As discussed, the study adopted a mixed method approach inculcating both the literature review as well as the empirical analysis to gather a better understanding of the limitations and advantages. The statistical and empirical analysis assessed the influence of social media influencer marketing on purchase intention using SPSS for indicating reliability analysis and correlation matrix and AMOS for confirmatory factor analysis and producing SEM (structural equation modeling). This study aims to contribute to the development of a better understanding of the role of social media influencer marketing and its potential characteristics such as expertise, attractiveness, and trustworthiness to get enough information on the relationship between these variables following customer's purchase behavior or intention. Moreover, the findings and recommendations of this research will be considered valuable for organizations, brands, researchers, institutions, and practitioners in the area of marketing and management.