T. H. Marshall'ın sosyal yurttaşlık teorisi ışığında yurttaşlık hakları ve toplumsal eşitlik
Citizenship rights and social equality in T.H. Marshall's theory of social citizenship
- Tez No: 652516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: yurttaşlık, sosyal haklar, T. H. Marshall, toplumsal eşitlik, refah devleti, citizenship, social rights, T. H. Marshall, social inequalities, welfare state
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İngiliz Sosyolog Thomas Humprey Marshall 1949 yılında Cambridge Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada yurttaşlık kavramına yeni bir bakış açısı getirdi. Yurttaşlık haklarını üç farklı tarihi eksende inceleyen Marshall, esas olarak yurttaşlığın toplumsal eşitliğe olan etkisine odaklandı. Yurttaşlık, refah ve kapitalizm arasındaki gerilime dikkat çeken Marshall, yurttaşlıkla birlikte piyasa ekonomisinin olumsuz sonuçlarının dengeleneceğini öne sürdü. Günümüzde birçok eleştirinin odak noktası olsa da Marshall'ın yurttaşlık modeli yirminci yüzyılda sosyal hakların gelişimine ilişkin en iyi tanımlardan biri ve medeni, siyasi ve sosyal haklar arasındaki bağlantıyı anlamak için önemli bir çerçeve olmayı sürdürmektedir. Yurttaşlığın tarihsel dönüşümüne kısaca değinilen bu çalışmada, Marshall'ın sosyal yurttaşlık modeli ve bu modele getirilen eleştiriler irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
English sociologist Thomas Humprey Marshall brought a new perspective to the concept of citizenship in his speech at the University of Cambridge in 1949. Marshall articulated a historical typology of citizenship mapping out its development alongside that of class. He noted the tensions between citizenship, welfare and capitalism and argued that the negative consequences of the market economy would be balanced with citizenship. Although his social citizenship is at the center of many critics today, Marshall's model of citizenship remains one of the best descriptions of the development of social rights in twentieth century and an important framework for understanding the connection between civil, political and social rights. In this study which addressed upon the historical transformation of citizenship, Marshall's social citizenship model and its critics are examined.