Integrating a bottom-up and inclusive approach to child-friendly city oriented projects: Multiple case studies from Istanbul
Çocuk dostu şehir odaklı projelere kapsayıcı bir yaklaşımı entegre etmek: İstanbul'dan çoklu vaka çalışması
  1. Tez No: 853360
  2. Yazar: TUĞBA SAPTIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ELİF COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk dostu şehirler, Kapsayıcılık, Çocuk katılımı, Kapsayıcı tasarım, Evrensel tasarım, Child-friendly cities, Inclusivity, Child participation, Inclusive design, Universal design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İstanbul'da yaşamak her geçen gün biraz daha zorlaşırken, küçük arkadaşlarımızın şehirdeki deneyimi çok daha önemli bir hale geliyor. İstanbul'da gerçekleştirilen Habitat II Kongresi'yle hayatımıza giren ve dayanağını Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nden alan çocuk dostu kent konsepti, tam da bu problemi çözmeye yönelik bir formül öneriyor. Kentlerin çocuk-dostu bir hale bürünmesi, sadece çocuklar için değil, o kentin bütün mensupları için olumlu gelişmelerin önünü açıyor. Bilindiği ve deneyimlendiği gibi, Türkiye'de çocuk dostu alanlar oldukça az ve bu konudaki çalışmalar hala sınırlı. Bu araştırma kapsamında, çocuk dostu şehir konseptinin tanıtılması sonrası, İstanbul'da farklı organizasyonlar tarafından gerçekleştirilen uygulamalar incelenerek, bu projelerin kapsayıcı ve katılımcı olma düzeylerine dikkat çekilmiş, evrensel tasarım ilkelerinin desteğiyle bu uygulamaların nasıl geliştirilebileceğine yönelik bir tartışma yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
As living in Istanbul becomes increasingly challenging day by day, the experience of our minor friends in the city becomes even more crucial. The child-friendly city concept, introduced to our lives through the Habitat II Congress held in Istanbul and based on the United Nations Convention on the Rights of the Child, proposes a formula to solve this very problem. The transformation of cities into child-friendly spaces not only benefits children but also paves the way for positive developments for all members of that city. As known and experienced, child-friendly areas are quite scarce in Türkiye, and efforts in this regard are still limited. Within the scope of this research, after introducing the child-friendly city concept, the facilitations carried out by various organizations in Istanbul are examined, highlighting the levels of inclusivity and participation of these projects. A discussion is conducted on how these practices can be enhanced with the support of universal design principles.