The importance of Turkish-Soviet relations during the Early Republican period in Turkey
Erken Cumhuriyet dönemi Türk-Sovyet ilişkilerinin önemi
  1. Tez No: 853362
  2. Yazar: UTKU AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Rusya, Türk-Sovyet İlişkileri, Erken Cumhuriyet Dönemi, Turkish Soviet Relations, Early Republican Period
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Birinci Dünya Savaşı sırasında 1917'de sosyalist devrimle Çarlık rejimi yıkılmıştır. Yakın dönemlerde Türkiye tarafından da milli mücadele süreci yaşanmıştır. Bu dönemde temelde anti emperyalist mücadele ekseninde Türk-Sovyet ilişkileri başlamıştır. Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği günlerde Batılı devletlere karşı Ankara Hükümeti ile Sovyet Rusya arasında kurulan yakın siyasi ilişkiler, Cumhuriyet'in 1923'teki ilanından II. Dünya Savaşı'nın 1945'te sona ermesine kadar devam etmiştir. Erken Cumhuriyet döneminde Türk-Sovyet ilişkileri birçok önemli olaya sahne olmuştur. İki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve askeri bağların geliştirilmesi uluslararası ilişkiler açısından önemli bir konudur. Bu bağlamda Erken Cumhuriyet dönemi Türk-Sovyet ilişkileri açısından özellikle önemlidir. Bu kapsamda, bu çalışmada, erken Cumhuriyet döneminde Türk-Sovyet ilişkilerinin nasıl geliştiği, bu ilişkilere hangi faktörlerin etki ettiği ve bu ilişkilerin sonuçlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak, Türk-Sovyet ilişkileri erken Cumhuriyet döneminde dostane başlayıp sonradan gerilimli bir hal almıştır. İki ülke arasındaki güven sorunu, ideolojik farklılıklar ve sınır sorunları gibi konular ilişkilerin gelişiminde etkili olmuştur. Ancak, Türk-Sovyet ilişkileri, her zaman karşılıklı işbirliği ve diyalog potansiyeline sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
During the World War I, the Tsarist regime was overthrown by the socialist revolution in 1917. In recent times, a national struggle process has also been experienced by Türkiye. In this period, Turkish-Soviet relations started in the axis of anti-imperialist struggle. During the days of the Turkish War of Independence, the close political relations established between the Ankara Government and Soviet Russia against the Western states, from the proclamation of the Republic in 1923 to the World War II. It continued until the end of World War II in 1945. Turkish-Soviet relations in the early Republican period witnessed many important events. The development of political, economic and military ties between the two countries is an important issue in terms of international relations. In this context, the Early Republican period is particularly important in terms of Turkish-Soviet relations. In this direction this study aimed to examine Turkish-Soviet relations in the early Republican period. The study concluded that Turkish-Soviet relations started amicably in the early Republican period and later became tense. The problems such as trust, ideological differences and borders between the two countries have been effective in the development of relations. However, Turkish-Soviet relations have always had the potential for mutual cooperation and dialogue.