Designing a simulation-based aviation English training: The exploration of its effects on the English speaking anxiety, willingness to communicate, vocabulary development, and readback performance of Turkish student pilots
Simülasyon-temelli havacılık İngilizcesi dersi tasarımı: Eğitimin pilot adaylarının İngilizce konuşma kaygısı, ikinci dilde iletişim kurma istekliliği, kelime öğrenimi ve geri okuma performansları üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 853389
- Danışmanlar: PROF. DR. DERİN ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce Dil Eğitimi, Havacılık İngilizcesi, İkinci dilde iletişim kurma istekliliği, İngilizce konuşma kaygısı, Geri okuma performansı, Kelime öğrenimi, Simülasyon, ESP, Aviation English, Willingness to communicate, English speaking anxiety, Readback performance, Vocabulary development, Simulation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Havacılık İngilizcesi, öğrenci pilotlar arasında İngilizce dil yeterliliğinin kazanılması için Özel Amaçlı İngilizce (ESP) alanında önemli ve kayda değer bir araştırma alanıdır. Bu kapsamda simülasyon temelli bir Havacılık İngilizcesi dersi tasarlandı ve uygulandı. Simülasyon temelli İngilizce eğitiminin Türk pilot adaylarının geri okuma performansı, ikinci dilde iletişim kurma istekliliği, İngilizce konuşma kaygısı ve kelime öğrenimi üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu doğrultuda, sıralı açıklayıcı karma yöntem bir araştırma deseni tasarlandı ve Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinin Pilotaj Eğitimi programına kayıtlı 21 öğrenci pilottan ikinci dilde iletişim kurma istekliliği ve İngilizce konuşma ölçekleri, kelime bilgisi testi, geri okuma performans görevleri ve odak grup görüşmesi aracılığıyla nicel ve nitel veri toplanmıştır. Sonuçlar, katılımcıların bir dönem boyunca on simülasyon oturumunu tamamladıktan sonra ikinci dilde iletişim istekliliklerinin ve geri okuma performanslarının yanı sıra kelime bilgilerinin de önemli ölçüde geliştiğini gösterdi. Ayrıca katılımcıların İngilizce konuşma kaygısı düzeylerinin de önemli ölçüde azaldığı tespit edildi. Nitel sonuçlara bakıldığında ise simülasyon temelli eğitimin öğrenci pilotlar için yenilikçi ve etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak teknoloji altyapısı ve ders tasarımı açısından hâlâ geliştirilebilecek noktaların var olduğu tespit edilmiştir. Mevcut çalışma, simülasyon-temelli Havacılık İngilizcesi eğitimi konusunda ortaya koyduğu bilimsel bulgular ve gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalara öncülük edecek nitelikte olması nedeniyle ile alanyazında bir ilk olmuş ve alanyazına önemli bir katkı sağlamıştır. Çalışmanın sonunda, havacılık alanındaki eğitimciler ve diğer paydaşlar için çıkarımların yanı sıra gelecekteki araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aviation English is an important and significant field of research in English for Specific Purposes for the attainment of English language proficiency among student pilots. A simulation-based Aviation English course was designed and implemented in the aviation context. The effects of the simulation-based training on the readback performance, willingness to communicate, English speaking anxiety, and vocabulary development of Turkish student pilots were explored. Accordingly, a mixed-methods sequential explanatory research was designed, and data were collected from 21 ab-initio pilots enrolled in the Pilotage Training program of a foundation university in Turkiye by means of the WTC and ESA scales, a vocabulary knowledge test, readback performance tasks, and a focus-group interview. The quantitative results showed that participants significantly improved their willingness to communicate in L2 and readback performance as well as their vocabulary knowledge over the course of a semester. Also, it was found that participants' English speaking anxiety levels decreased significantly. With regard to the qualitative results, it was concluded that simulation-based training was an innovative and effective method for student pilots. However, there was still room for improvement in terms of the technology infrastructure and course design. The current study has made a significant contribution to the Aviation English research field by reporting on the simulation-based Aviation English training, which also makes it a pioneering study for future research into this field. The implications for ESP practitioners and stakeholders in the aviation industry as well as suggestions for future research were provided at the end of the study.