Bağımlılık okulu perspektifinden dünya düzeni analizi
World order analysis from the perspective of the dependency school
  1. Tez No: 853392
  2. Yazar: KÜBRA UZBOYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ SARIÖZ GÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık Teorisi, Az Gelişmiş Ülkeler, Dünya Sistemleri, Dependency Theory, Underdeveloped Countries, World Systems
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Neoliberal görüş, ülkelerin birbiri ile etkileşime geçmesine ve ticaretin küresel bir boyut kazanmasına sebep olmuştur. Küreselleşen dünya ticareti ülkelere yeni fırsatlar sunarken bunun karşısında yeni birtakım tehditler de oluşmuştur. Bağımlılık Teorisi az gelişmiş ülkelerin içinde bulunduğu tehdidin saptanması adına yetersiz kalan kalkınma kuramına karşılık gelecek şekilde literatüre girmiş ve uzun bir süre gündemde kalan bir konu olmuştur. Bağımlılık Teorisi'ne göre az gelişmiş ülkelerin az gelişmişliğinin sebebi gelişmiş ülkelerdir. Küreselleşme ile birlikte dünya genelinde hâkim olmaya başlayan devletler arası güç yarışı beraberinde yeni tip sömürgecilik faaliyetlerini başlatarak merkez ülkelerin çevre ülkeler üzerinde çıkar faaliyetleri yürütmesine sebep olmuştur. Küresel güç mücadelesi gelişmiş ülkelerin çevrelerinde bulunan nispeten daha az gelişmiş ya da gelişememiş ülkeleri kontrolü altına alarak merkezi bir konuma gelmesi Bağımlılık Teorisi'nin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışma küreselleşmenin ve ekonomik etkileşimin bir sonucu olan küresel eşitsizliği, çıkış noktasının Latin Amerika olduğu bilinen Bağımlılık Teorisi açısından ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The neoliberal perspective has led to increased interaction among countries and the globalization of trade on a global scale. While this globalized world trade presents new opportunities for countries, it also brings forth a set of new threats. The Dependency Theory emerged in response to the inadequacies of development theory in identifying the threats faced by underdeveloped countries, becoming a prominent and enduring topic in the literature. According to the Dependency Theory, the underdevelopment of less developed countries is attributed to developed nations. With the onset of globalization, a power race has unfolded among states, giving rise to novel forms of colonial activities. This has resulted in central countries pursuing self-interested activities in peripheral nations. The Dependency Theory finds its foundation in the global power struggle, where developed countries come to a central position by exerting control over the relatively less developed or underdeveloped countries in their vicinity. This study delves into global inequality, a consequence of globalization and economic interaction, from the perspective of the Dependency Theory, known to have originated in Latin America.