İş sağlığı ve güvenliğinde psikososyal etmenlerden biri olan mobbingin işe yabancılaşma ve iş performansıyla ilişkisi: Sağlık sektörü örneği
The relationship of mobbing which is one of the psychosocial factors in occupational health and safety with work alienation and work performance : Health sector example
- Tez No: 853416
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUFAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, iş performansı, işe yabancılaşma, Mobbing, job performance, work alienation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma, sağlık sektörü çalışanlarının maruz kaldıkları mobbing davranışları ile iş performansı ve işe yabancılaşma düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki kamu ve özel hastanelerde çalışan sağlık sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Basit rastgele örneklem yöntemi ile belirlenen 266 sağlık sektörü çalışanı araştırmanın önlemini oluşturmaktadır. Verilen toplanması için demografik özellikler tanımlayıcı soruları, Erkan Yaman tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılan“Mobbing Ölçeği”kullanılmıştır. Kirkman ve Rosen'in (1999) geliştirdiği, Sigler 'in (2000) güncellediği ve Güner Çöl 'ün (2008) Türkçe' çevirip, uyarladığı“İş Performansı Ölçeği”Leiter 'in Blauner tarafından geliştirilen ölçekleri ele alarak likert ölçek formatına çevirip, bu ölçeğe ilave ifadeler ekleyerek düzenlediği“İşe Yabancılaşma Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel sonuçlarının değerlendirmesi için; ortalama, standart sapma, ANOVA, bağımsız örneklem t testi, Kruskal Wallis-U testi, Mann-Whitney H testi kullanılmıştır. Bununla birlikte, değişkenler arasındakinin ilişkilerin öngörü düzeylerini belirlemek amacıyla Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Analizler değerlendirildiğinde; mobbing ölçeğinde, aşağılanma alt boyutu en yüksek ortalamaya sahipken, cinsel taciz boyutunun en düşük ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. İşe yabancılaşma ölçeğinde güçsüzlük en yüksek ortalama boyutuna sahipken, sosyal izolasyona en yüksek ortalamaya sahip olduğu görülmüştür. Mobbing ölçeği aşağılanma alt boyutunun işe yabancılaşma ve iş performansı ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonuçlarına göre, mobbing ölçeği aşağılanma alt boyutunun iş performansı ve işe yabancılaşma ölçeklerini anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır.ABSTRACT With this research, the rates of finding the relationship between the excess of mobbing faced by health sector workers and job performance and work alienation. The home of the research consists of the health sector working in public and private hospitals in Istanbul. The sample of the study consists of 266 health sector employees determined by simple random sampling method. In order to collect data in the research; The“Mobbing Scale”was used by the researcher to collect collection questions and by Erkan Yaman the findings, validity and reliability analyzes were made. The“Business Performance Scale”, which was updated by Kirkman and Rosen (1999) and updated by Sigler (2000) and adapted to Turkish by Güner Çöl (2008), Leiter's supply scales should be translated into Likert format by Blauner, and additional expressions should be added to this measure.“Work Alienation Scale”was used. For data wrap analysis; mean, standard deviation, ANOVA, İndependent sample T test, Kruskal Wallis-U test, Mann-Whitney H test were used. However, Linear Regression Analysis was performed to determine the predictive limits of the independent variables for the dependent variables. As a result of the research; In terms of sub-ratings of mobbing, the highest average mobbing manages to remove humiliation, the lowest average sees mobbing as sexual harassment. In terms of work alienation subclasses, after the highest average periods of powerlessness, the lowest average lost social isolation. Mobbing attack humiliation sub-negatives are that there are narrative explanations between work alienation and job performance measures. According to the regression analysis, the mobbing concept has values that predict humiliation, sub-negatives, job performance and work alienation scales.